RockShock

Internetový rockový magazin

Nahrávali s producentem Pearl Jam, teď míří do Prahy! Legendární Řekové zahrají v Rock Café

Text: Zuzana Kantorová

1000MODS, dnes už stonerrocková legenda a jedna z nejvlivnějších evropských heavyrockových kapel poslední dekády, se vydala na evropskou tour. Řecká čtveřice, která úspěšně procestovala svět a svoje poslední album nahrála v USA s producentem Pearl Jam, Soundgarden nebo Mastodon přiveze s kultovním repertoárem i nový grungeový sound 9. června do pražského Rock Café.

Řecká undergroundová scéna dokázala v posledních letech vyprodukovat nejednu úspěšnou rockovou (stoner) kapelu schopnou se prosadit i v zahraničí. Jednou takovou jsou 1000mods, jejichž popularita v posledních cca 10 letech strmě vzrostla a udělala z nich kapelu světového formátu.

Oficiální vznik kapely je datován do roku 2006 a první EP vyšlo v roce 2009. To hlavní ale přišlo v roce 2011, kdy kapela vydala kultovní album Super Van Vacation s ikonickým přebalem. Právě první album obsahuje nejslavnější skladbu v existenci kapely – Vidage, která se jen s malou nadsázkou stala stoner hymnou. Celá deska je z dnešního pohledu považována za klasiku evropské heavyrockové scény. Následovala alba Vultures (2014), Repeated Exposure To… (2016).

Během tohoto celého období si čtveřice vytvořila autentický rukopis, explozivní temperament skladeb a definovala svůj zvuk. Změnila tím tvář evropské těžké kytarové scény a inspirovala mnoho dalších umělců. Raketově začala růst popularita kapely a s ní i její fanouškovská základna po celé Evropě i ve světě. Následovala účast na největších evropských rockových a metalových festivalech i tour po Americe a Austrálii, kde pro zajímavost hráli v nejjižněji položeném hudebním klubu na světě, na Tasmánii.

Dalším důležitým bodem v životě kapely se stává rok 2020, kdy 1000mods nahrávají v legendární Mekce grunge kultury, v Seattlu, album Youth Of Dissent s Mattem Baylesem, producentem kapel jako Pearl Jam, Soundgarden, Mastodon a dalších. Stoneroví velikáni se zde vydávají trochu překvapivě právě grungeovým směrem. Plánovaná tour po vydání alba se ovšem kvůli covidové pandemii dvakrát odkládá.

Konečně teď, v roce 2022, tak přichází na řadu evropská tour. 1000mods v jejím rámci vystoupí skoro na den přesně tři roky po přeplněném koncertu v pražském klubu Underdog’s. Tentokrát přivezou ohromující show do pražského Rock Café a nabídnou mix kultovního repertoáru s novou tvorbou posledního alba.

Hostem evropské tour se stala americká skupina THE WELL, která předvede texaskou hutnou kytarovou tvorbu, založenou na doom a sludge metalu s prvky psychedelie a jedním ženským elementem v tříčlenné formě.

Energii na Národní třídě ale nejdřív rozproudí český support v podobě na domácí scéně momentálně nejvíce skloňovaných stonerových ACID ROW, kteří nejen v tuzemském undergroundu působí už deset let. Současně pražská trojice před nedávnem dosáhla jednoho ze svých prozatímních vrcholů vydáním druhého dlouhohrajícího alba Afterglow, které bylo s nadšením přijato fanoušky i recenzenty. Dalším vrcholem pro ně bude sdílení stage právě se svými idoly z Řecka.

Akci pořádá nově založená promotérská agentura Cassiopeia Promotions manažera přední české psychedelické kapely Madhouse Express, také úzce spjatá právě s Acid Row a českou psychedelickou scénou. Cena vstupenky na večer, kdy budou stoneroví velikáni a jejich doprovod pálit ostrými kytarovými riffy, je 500 Kč v předprodeji.

Předprodej – www.goout.net/en/1000mods

FB událost – www.facebook.com/events/3135250826790156

Videa:
www.youtube.com/watch?v=dMbsju-qSeE
www.youtube.com/watch?v=bYLI-yD1whk
www.youtube.com/watch?v=nrPVB8sfPCs
www.youtube.com/watch?v=t5tUPbVVDDU

Tematický playlist – www.open.spotify.com/playlist


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 575

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *