RockShock

Internetový rockový magazin

Jedna z nejlepších současných bluesrockových zpěvaček Beth Hart vystoupí 7. června v Praze

Text: Arts Marketing

BETH HART, jedna z nejlepších současných bluesrockových zpěvaček, držitelka cen Blues Music Awards a nominace na Grammy, vystoupí 7. června v Praze. Naživo v O2 universu představí jak skladby ze zatím posledního únorového alba, na kterém vzdala poctu kapele Led Zeppelin, tak i své klasické balady a písně z předešlé desky War In My Mind. Koncert pořádá v rámci série Prague International Bluenight agentura Liver Music. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketmaster.

Na albu A Tribute To Led Zeppelin, které vyšlo na labelu Provogue/Mascot Label Group, se podíleli producent Rob Cavallo (Green Day, Linkin Park, My Chemical Romance) a zvukový inženýr Doug McKean (Goo Goo Dolls, Adam Lambert). Beth Hart doprovází vedle Cavalleho na kytaru také Tim Pierce (Bruce Springsteen, Tina Turner), na baskytaru Chris Chaney (Rob Zombie, Slash), na klávesy Jamie Muhoberac (Bob Dylan, Rolling Stones), bubeník Dorian Crozier (Celine Dion, Miley Cyrus, Joe Cocker) a Matt Laug, který bubnuje ve skladbě Stairway To Heaven (Alanis Morissette, Alice Cooper). O orchestrální aranžmá se postaral David Campbell (Muse, Beyoncé). Beth Hart na desku, která obsahuje celkem devět skladeb, poutala dvěma singly – Good Times Bad Times a Black Dog.

První impulz pro vznik desky vzešel z momentu, když Rob Cavallo produkoval zpěvaččino předchozí album War In My Mind z roku 2019 a Beth Hart ve studiu zaimprovizovala píseň Whole Lotta Love. Producent o něco později přišel s návrhem nahrát celou podobnou desku. Zpěvačka tehdy odpověděla: „Do celého alba nejdu. Pokud chcete dělat Led Zeppelin, musíte být naštvaní, abyste se do jejich písní trefili. Do toho nepůjdu. Celé roky jsem pracovala na tom, abych se zbavila svého vzteku.“ A dodává: „Pak ale přišla pandemie a vše s tím spojené. Takže nyní jsem hodně naštvaná. Zavolala jsem svého manažera a řekla jsem mu, aby mi Rob a Doug poslali veškerý materiál, protože jsem připravená na tom pracovat.“

Pokud byste se vrátili více do minulosti, dalo by se říci, že příběh ‘zeppelinovského‘ alba začal mnohem dříve. V květnu 2004 Beth Hart zazpívala na pódiu klubu Paradiso v Amsterdamu improvizovanou verzi písně Whole Lotta Love, která se stala během let téměř pokaždé součástí jejího setlistu – včetně nezapomenutelné verze se Slashem.

A s Led Zeppelin pojí zpěvačku více vazeb. Již jako dítě slýchávala píseň Black Dog ze sousedního domu. Její bratr ji zavedl do hardrockového světa Led Zeppelin a Black Sabbath. Její debut na major labelu proběhl na značce Atlantic v roce 1996 s deskou Immortal. Ten samý label představil světu Led Zeppelin. Ze začátku hudební dráhy jí doporučil Alan Callan, bývalý viceprezident labelu Swan Song, na kterém vydávali i Led Zeppelin, aby kontaktovala Jeffa Becka kvůli společné spolupráci. Z toho se vyvinulo jejich vzájemné přátelství. Beck a Jimmy Page jsou rovněž přátelé a také byli na chvíli spoluhráči v kapele The Yardbirds. Poté, co ji Beck opustil, se z nich stali Led Zeppelin. Po neuvěřitelném koncertu v roce 2012 v Kennedyho centru pro Buddyho Guye se jí dostalo ovací vestoje od Roberta Planta, Jimmyho Page i Johna Paula Jonese.

Je proto symbolické, že se Whole Lotta Love stala otevírací skladbou celého alba. Od ní se odvíjí hudební cesta přes Kashmir, Stairway To Heaven až po funkově pojatou The Crunge. Skladbu Black Dog rámují medley Dancing Days / When The Levee Breaks a No Quarter / Babe Iʼm Gonna Leave You. Předposlední píseň Good Times Bad Times vede k orchestrální baladě The Rain Song, která uzavírá celé album. O hudbě a odkazu Led Zeppelin Beth Hart říká: „Je to neuvěřitelná hudba, nadčasová. Lidé ji budou poslouchat neustále.“

Beth Hart je považována za jednu z nejtalentovanějších zpěvaček své generace. Vyprodala turné po celém světě včetně koncertů ve slavných sálech jako Ryman Auditorium v Nashvillu, Royal Albert Hall v Londýně nebo Ziggo Dome v Amsterdamu. Na vrchol bluesové hitparády Billboardu se dostala šestkrát, za své desky získala dvakrát Platinovou desku a její alba se v Evropě dostala několikrát do Top 10.

Na závěr Beth Hart přiznává: „Tohle zeppelinovské album mi umožnilo dostat ze sebe veškerý vztek. A za to jsem vděčná.“

Vstupenky na pražský koncert jsou k dispozici v předprodejní síti Ticketmaster. Koncert pořádá v rámci série Prague International Bluenight agentura Liver Music. Více informací na www.livermusic.cz.

Koncerty připravované agenturou Liver Music:
NAHKO (USA) – 13. 9. 2022 – Praha, Lucerna Music Bar

PRIMUS (USA) – 17. 9. 2022 – Praha, Forum Karlín

TEDESCHI TRUCKS BAND (USA) – 27. 10. 2022 – Praha, Forum Karlín

THE RESIDENTS (USA) – 16. 2. 2023 – Praha, Divadlo Archa

WALTER TROUT (USA) – 27. 5. 2023 – Uherský Brod, Blues On The Road

WALTER TROUT (USA) – 29. 5. 2023 – Praha, Lucerna Music Bar


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 325

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *