RockShock

Internetový rockový magazin

SHAPE OF DESPAIR – Return To The Void

Season Of Mist / 57:15

Shape Of Despair přicházejí s novým albem Return To The Void v pravý čas, aby byl jejich funeral doom metal, plný bolesti, násilí a zvěrstev, vyslyšen. Agresor Putin rozpoutal válku za účelem vrátit zpátky čas, dobýt co nejvíc území pod svou kontrolu a nastolit krutou diktaturu moci. O této genocidě lidstva na Ukrajině, kde se mrtvými zaplnily nejen hřbitovy, ale i v městech a vesnicích nalezené hromadné masové hroby s umučenými oběťmi, o tom všem vlastně vypovídá kapela na své páté desce Return To The Void.

Finské ikony funeral doom metalu Shape Of Despair přicházejí s tímto hrůzným načasovaným materiálem za zimního severského šera. Po minulém úspěšně našlapaném majestátním albu Monotony Fields z roku 2015 jde Return To The Void hudebně i tematicky tou samou vytyčenou cestou věčné samoty a obzvlášť bolestné životní beznaděje v mrazivě chladném soumraku. Je to neveselá, ponurá a pochmurná hudba s hutnými riffy, kde slunce nevychází.

Shape Of Despair vznikli z popela Raven v metropoli Helsinky v roce 1998. Ve skutečnosti transformace nebyla tak násilná, jak by to mohlo vypadat, ale kytarista Jarno Salomaa dal podnět k tomu, zbavit se názvu Raven, když v té době působil nespočet skupin stejného názvu a mnohým za to hrozil mezinárodní soud. Velký debut Shades Of… z roku 2000 byl důkazem toho, že majestátní doom začínajícího sextetu již vystoupal vzhůru. Od té doby se helsinská kapela proměnila a členové pokračovali ve svém fenomenálním tažení s alby Angels Of Distress (2001) a Illusions Play (2004) před hibernaci na téměř 10 let.

Return To The Void přirozeně navazuje na Monotony Fields, ale není jeho pokračováním v pravém slova smyslu, protože se Jarno celou tu dobu skladatelsky měnil, našel nové a odlišné způsoby formování aranžmá i svých kompozic. Co je ale nepřekonatelné, je docílená atmosféra. Takovou tajemnou atmosféru jsem ještě nezažil, když jsem se do toho příběhu ponořil. Sextet hudebně vyzrál a změnila se i produkce a mix, které nyní obstarává bubeník Samu Ruotsalainen z Finntroll. Jestliže předchozí produkce Shape Of Despair byla obrovská, pak Return To The Void je ve všech šesti skladbách nepředstavitelně masivní. Kapela vytvořila doslova zvukový chrám, aby v tomto světě přemítala o krutosti dnešní existence.

minimum 1, maximum 5

Karel ‘Kajarock‘ Šustík

www.facebook.com/shapeofdespairofficial


DALŠÍ RECENZE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 641

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *