RockShock

Internetový rockový magazin

Holeček & Marcel Project debutuje albem Light Up Your Fire

obal alba

Text: Supraphon

Po první ochutnávce v podobě sugestivního klipu k titulní skladbě Light Up Your Fire se příznivci blues, hard i jižanského rocku a prvotřídních muzikantských výkonů mohou těšit na vydání albového debutu ambiciózního HOLEČEK & MARCEL PROJECTU. Společný počin Jana Holečka (mj. Livin Free, Flamengo Reunion Session či Luboš Andršt) a Pavla Marcela (např. Pumpa, Skinny Molly nebo Michal Prokop & Framus Five), tedy na domácí rockové scéně velmi dobře zavedených hudebníků s bohatou historií a skvělým renomé, nabídne jak autorské skladby, tak i několik vítaně neočekávaných coververzí a zajímavé hosty. Vydání alba podpoří Holeček & Marcel Project koncertním turné, které vyvrcholí křtem 23. 6. v pražské Malostranské besedě.

„Album je průřezem muziky, která nás dva inspiruje a spojuje. Původní idea desky byla jednoduchá a přímočará: natočit písničky, které máme každý v hlavě, a dát je na placku, kteroužto bychom se profilovali,“ komentuje Pavel Marcel původní koncept novinky Light Up Your Fire, jenž začal vznikat na jaře 2021 a nejdříve mělo jít o čistě autorský materiál v akustickém hávu.

„Zásadní obrat nastal po úvodní schůzce s producentem Supraphonu Karlem Denišem. Ten přišel s nápadem, že by nebylo od věci zařadit covery, které s Pavlem hrajeme naživo na koncertech. Hodně nás to zaskočilo, ale přesvědčilo. Změnilo to celý koncept desky, která je nakonec elektrická s folkrockovými prvky,“ vysvětluje změnu prvotního záměru Jan Holeček a Pavel Marcel dodává: „Díky tomu se vydání alba zrychlilo asi tak o rok. Vzhledem k tomu, že covery hrajeme rádi, jsme se vůbec nebránili. Naopak nám to autorsky ulevilo, protože jsme nemuseli vymýšlet žádnou vatu. Všechno, co je na albu, má takhle svoji váhu, žádné slabší kusy!“

Nápad věnovat polovinu alba cover verzím může být v dnešní době překvapivý, nicméně i s ohledem na koncertní repertoár Holeček & Marcel Project to má v případě Light Up Your Fire jasnou logiku. Navíc vybrané skladby, konkrétně Gallows Pole (Jimmy Page, Robert Plant / tradicionál), Wild World (Cat Stevens), Afterwards (Van Der Graaf Generator), Scarborough Fair (Paul Simon, Art Garfunkel / tradicionál) a Say It Ain’t So, Joe (Murray Head) rozhodně nepatří do kategorie věčných odrhovaček, jejich pojetí i aranže hýří originalitou a pro posluchače skýtají řadu překvapivých momentů.

Ostatně potvrzují to i slova Jana Holečka: „Záměr byl vybrat spíše raritnější kusy a odít je více či méně do nových aranží, což nás strašně bavilo. Osobně mezi nimi nemám favority a raduji se stejnou měrou ze všech pěti. Za všechny bych ale i tak rád zmínil Scarborough Fair a vyzdvihnul Pavlovu práci a originální aranž této skladby.“ K čemuž sám autor aranže doplňuje: „Je to taková moje představa řádný ‘kelťárnyʻ, kterou se mi povedlo nahrát líp, než jsem si vůbec uměl představit, bylo to zcela mystické natáčení…“

Když pak přijde na autorské skladby, které jsou na albu celkem čtyři, rozdělili si je Holeček a Marcel v poměru 3:1. „Moje věci jsou poměrně aktuální, maximálně rok až dva staré, a kopírují události, které se dějí kolem nás. Titulní Light Up Your Fire nese silný podtext, vyzývající k omezení vlivu ideologií, ať už politických, nebo náboženských, ve prospěch vlastní svobodné životní cesty. Circles a Nothingʼs Gonna Bring Us Down jsou věnovány kamarádům, co odešli na poslední cestu. Zejména Lubošovi Andrštovi,“ říká o svých písních Jan Holeček a Pavel Marcel ke své pecce The Beast, která je otvírákem celého alba, dodává: „Je to jižanská nářezovka, vzniklá během nočního cvičení a domyšlená později. Textově je to všechno Honzův svět, jeho texty baví a jdou mu. Je dobře, že se takhle doplňujeme.“

Fungující vzájemná symbióza a chemie jsou z nahrávky jasně cítit. Sluší se však zmínit, že svým dílem k tomu přispěli i hosté, kterými jsou Radek Krampl (vibrafon), Petr Dvorský (kontrabas), Matěj Ptaszek (harmonika), Standa Hörner (baskytara) a v neposlední řadě Jiří ‘Zelí‘ Zelenka (bicí).

Během nadcházejících dnů a týdnů Holeček & Marcel Project album představí také naživo na Light Up Your Fire Tour. V jejím rámci jsou v plánu jak koncerty pouze v akustickém duu, tak vystoupení s celou ‘elektrickou‘ kapelou. Pomyslným vrcholem turné bude slavnostní křest novinky, který proběhne 23. 6. v Malostranské besedě v Praze, na němž se představí i všichni výše zmínění hosté. Přesný rozpis koncertů a další informace najdete na www.agenturamachackova.cz/koncerty a také na oficiální facebookové stránce www.facebook.com/HolecekMarcel.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 606

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *