RockShock

Internetový rockový magazin

Revoluční hit Dušana Vančury znovu ožívá v novém videoklipu skupiny Antikvartet

Text: Zuzana Kantorová

ANTIKVARTET Dušana Vančury přichází s novým videoklipem k legendární písni Až se k nám právo vrátí, prezentované v minulosti skupinou Spirituál kvintet. Ta ji v listopadu 1989 zazpívala z balkonu Melantrichu. Po dvou předchozích klipech (Desatero a Všechno se jednou změní) natočil nyní Antikvartet obrazovou podobu ke své nové verzi tohoto velkého hitu sametové revoluce. Poselství songu je velice nadčasové a dlouho nebylo aktuálnější, než je tomu právě nyní.

Spirituál, který Dušan Vančura otextoval v 80. letech právě pro Spirituál kvintet a který proslavila zmiňovaná interpretace z balkonu pražského Melantrichu, má stále potenciál zaujmout. Nová podoba písně i klip navazují na její původní poslání a kladou důraz na to, že každý člověk na světě má právo žít svobodně.

„Dušan napsal tento text v dobách komunismu, v těžkých časech plných omezení. My bychom na toto rádi navázali. Cítíme, že píseň je opět aktuální, jakkoli je stará. S Antikvartetem respektujeme její původní styl, ovšem tak trochu po svém. Klip je obrazově poměrně jednoduchý a důraz klade hlavně na vyznění textu, který vnímáme coby poselství pro další generace. Nelze přehlížet, že lidi trápí pocity bezpráví v mnoha různých podobách. Dušanův text je stejně pravdivý a aktuální dnes, jako byl v době, kdy jej psal,“ říkají členové souboru.

Video bylo natočeno v lednu 2022 podle námětu členů kapely. Ta si pro realizaci klipu vybrala osvědčený fotografický a filmařský tým Dílna Kalaš. V družné a přátelské atmosféře tak vzniklo nové dílo, které, jak všichni doufají, potěší posluchače a diváky a dodá jim naději, že bude lépe.

Píseň Až se k nám právo vrátí je jednou z mnoha slavných skladeb Dušana Vančury, které kapela chystá na své nové dvojalbum. Jeho vydání je plánované u příležitosti výročí nedožitých 85. narozenin zakladatele skupiny. Titul naváže na dvě předchozí CD vydaná u společnosti Good Day Records.

Antikvartet Dušana Vančury po smrti svého zakladatele, taktéž textaře, zpěváka a kontrabasisty skupiny Spirituál kvintet, znovu nabral dech a písním dává novou podobu. Soubor vznikl v roce 2013 a od začátku stavěl na vlastním repertoáru. Nicméně ani písně dnes již zaniklého Spirituál kvintetu nechce nechat upadnout v zapomnění.

V novém složení (Zuzana Vančurová, Magdalena Jungwirthová, Jiří Mašek a Tomáš Vávra) kapela chystá CD coby poctu dlouholeté a nepřehlédnutelné práci Dušana Vančury v oblasti české kultury. Album potvrdí Vančurův neskutečně široký hudební a textařský záběr. Nové pojetí dodává jeho dílu aktuální svěží zvuk a moderní vyznění.

Související odkazy:
www.antikvartet.cz
www.facebook.com/Antikvartet


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 571

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *