RockShock

Internetový rockový magazin

Folklorní i punkoví DakhaBrakha míří z Ukrajiny na Flédu

Text: Martin Brzobohatý
Foto: archiv skupiny

Etnický chaos – tak označuje svou tvorbu čtveřice DAKHABRAKHA. Uskupení z Ukrajiny balancuje mezi divadlem a hudbou, folklorem a world-music. Nebojí se ani prvků rapu nebo alt popu. Přináší tak pomyslné propojení různých kořenů ukrajinské kultury. Vystoupení kapely předchází pověst nezapomenutelného zážitku – hudebního, stejně jako vizuálního.

Trojice zpěvaček a multiinstrumentalistek Iryna Kovalenko, Olena Tsybulská a Nina Garenetská se s hudebníkem Markem Halanevychem potkala v avantgardním divadle Dakh. Za jejich propojením stojí režisér Vladyslav Troitskyi, který se skupinou spolupracuje od jejího vzniku v roce 2004 až doposud. Jeho angažmá ovlivnilo i název projektu. Divadelní Dakh (ukrajinsky střecha) se změnilo na Dakha (tedy dávat) a bylo doplněné o Brakha (v překladu brát).

„Jméno Dávat a brát odkazuje k energii mezi námi a publikem. Také to ale lze chápat jako odkaz k energii, která existuje mezi starým a novým,“ vysvětluje Kovalenko v rozhovoru pro server The Quietus. Poetické, a přitom přímočaré pojmenování také předznamenává husí kůži na zátylku, kterou si z koncertů odnášejí očarovaní posluchači.

Pověst kapely pravidelně zdobí přívlastky jako emotivní, energická, unikátní nebo osvěžující. Mnozí publicisté se dokonce nebojí označit hudbu DakhaBrakha za folk/punk. Během osmnácti let společně vydali šest řadových alb, poslední Alambari v roce 2020. Projeli také většinu světa a zahráli si jak v prestižních sessions NPR Tiny Desk nebo KEXP, tak na věhlasných festivalech jako britský WOMAD nebo Pickathon v americkém Portlandu. Ani do Česka kapela nezavítá poprvé. Kyjevské kvarteto ze svobodné Ukrajiny, jak členové rádi dodávají, sem zavítá po třech letech.

17. února 2022, 19.30 hod. – Brno, Fléda
FB událost – www.facebook.com/events/3029476340645169

Předprodej vstupenek:
476 Kč + poplatky sítě
www.smsticket.cz/vstupenky/27364-dakhabrakha-ua
www.goout.net/cs/listky/dakhabrakha/wnsl

Videa:
Vynnaya Yawww.youtube.com/watch?v=vmvSrW9vzHo
Monakhwww.youtube.com/watch?v=aFJ717atqaw
Пливе човенwww.youtube.com/watch?v=3iRYtfkfp94
Vystoupení v KEXP – www.youtube.com/watch?v=Hxg1dL_x0gw

Související odkazy:
www.dakhabrakha.com.ua
www.dakhabrakha.bandcamp.com
www.facebook.com/DakhaBrakha
www.instagram.com/dakhabrakha
www.youtube.com/user/dakhabrakha1


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 569

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *