RockShock

Internetový rockový magazin

Keb’ Mo’, pětinásobný držitel Grammy a jeden z největších bluesových písničkářů současnosti, se vrátí 9. května do Prahy

Text: Arts Marketing

Přední americký bluesový písničkář KEBʼ MOʼ, držitel pěti Grammy a brilantní hráč na nejrůznější druhy kytar, vystoupí sólově 9. května v pražském Divadle Archa. Před třemi lety na stejném místě jako sólista debutoval a jeho v podstatě komorní koncert se stal jednou z největších událostí sezony. Autentický zpěvák a autor vynikajících písní vycházejících z hlubokých amerických hudebních kořenů tehdy vyprodané hlediště doslova uhranul. A dokázal, že v této poloze je věčný experimentátor s různými typy doprovodu od plně elektrifikované kapely po symfonický orchestr nejsilnější – jak se shodují odborníci i fanoušci. Koncert pořádá v rámci série Prague International Bluenight agentura Liver Music. Vstupenky jsou v prodeji v síti GoOut.

Sedmdesátiletý Kevin Moore, používající na hudební scéně ‘pouliční‘ variantu svého jména Kebʼ Moʼ, sice vyrůstal v Kalifornii, ale jeho rodiče pocházeli z tradičních bluesových lokací Louisiany a Texasu. Jako většina kolegů coby první hudební styl nasával v dětství gospel. V dalších letech působil jako autor písní pro jiné interprety, studiový producent i hudebník. Na samém počátku 90. let si zahrál v divadelním muzikálu Spunk, kde ztělesnil pouličního bluesového hudebníka, a právě tato role jej inspirovala k nalezení nové umělecké identity.

„Nikdy jsem si nepředsevzal, že budu bluesovým hudebníkem. Ale blues je velmi mocné a zprostředkovává to, co dělám. Probouzí ve mně pocit skutečnosti,“ říká. Jeho debutové album nazvané prostě Kebʼ Moʼ (1994) dosáhlo v prodeji na zlatou desku a Kebʼ Moʼ se stal nejviditelnějším představitelem nové bluesové vlny. Následující alba Just Like You (1996) a Slow Down (1998) získala Grammy v kategorii ‘Současné bluesové album‘, což se pak opakovalo ještě v roce 2004 s titulem Keep It Simple.

Postupem času Kebʼ Moʼ rozšířil svůj záběr o další žánry. Na album Peace… Back By Popular Demand (2004) nahrál originální úpravy světových protiválečných songů. Album BLUESAmericana (2014) se svezlo na vlně vzrůstajícího zájmu o žánr americana. Mimořádně ceněnou položkou jeho diskografie je úspěšná a další Grammy oceněná spolupráce s legendárním Taj Mahalem pod názvem TajMo. V roce 2019 vydal Kebʼ Moʼ zatím poslední řadové album Oklahoma, které opět získalo Grammy. Zatím úplně poslední položkou své diskografie si Kebʼ Moʼ pomyslně odškrtl nepsanou povinnost každého alespoň trochu úspěšného hudebníka bez ohledu na žánr: album Moonlight, Mistletoe & You je totiž vánoční.

Kebʼ Moʼ se v roce 2003 výraznou měrou podílel na projektu slavného filmového režiséra Martina Scorseseho Presents The Blues. Je aktivním přispěvatelem charitativního internetového projektu Playing For Change / Song Around The World. Jeho písně nahráli například B. B. King, Buddy Guy, Dixie Chicks, Joe Cocker nebo Robert Palmer. Jeho styl hraní dokonce inspiroval legendárního výrobce kytar Gibson k výrobě speciální edice akustické kytary Kebʼ Moʼ Signature Bluesmaster. Spolupracoval s řadou dalších hudebníků, jako jsou Bonnie Raitt, Jackson Brown, Cassandra Wilson, Buddy Guy, Amy Grant, Solomon Burke nebo Little Milton.

Na pražském koncertě Kebʼ Moʼ, který brilantně ovládá hru na všechny druhy akustických i elektrických kytar včetně resofonických, nabídne mimořádné setkání s aktuální a stále velmi tvůrčí osobností bluesové scény.

Více informací na:
www.livermusic.cz
www.kebmo.com
www.divadloarcha.cz

Videa:
www.youtube.com/watch?v=WbqLIFQqTXg
www.youtube.com/watch?v=Bq82UFxLtrM
www.youtube.com/watch?v=qT4ndqEnwto

Koncerty připravované agenturou Liver Music:
WILLE & THE BANDITS (UK) – 28. 4. 2022 – Praha, Zasekávák

LARKIN POE (USA) – 26. 5. 2022 – Praha, Lucerna Music Bar

BETH HART (USA) – 7. 6. 2022 – Praha, O2 universum

TEDESCHI TRUCKS BAND (USA) – 27. 10. 2022 – Praha, Forum Karlín

THE RESIDENTS (USA) – 16. 2. 2023 – Praha, Divadlo Archa

WALTER TROUT (USA) – 27. 5. 2023 – Uherský Brod, Blues On The Road

WALTER TROUT (USA) – 29. 5. 2023 – Praha, Lucerna Music Bar


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 639

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *