RockShock

Internetový rockový magazin

KHATANO – V okovech

obal alba

Vlastní náklad / 28:00

Ostravská mlátička Khatano právě vydala druhou nahrávku s názvem V okovech. Skupina existuje relativně dlouho (od roku 2012), ale prakticky od začátku se potýkala s personálními problémy, což ji zbrzdilo v hojnějším vydávání hudebního materiálu.

Od prvního CD Against The System (2012) už uběhlo hodně vody a z původní sestavy zůstala pouze dvojice Perry/Pancho. Ke kapele se přidali postupně bubeník Šarkán a pak baskytarista Rybíz a společně v roce 2020 navštívili karvinské studio Hard Cafe, kde zhmotnili svou současnou tvorbu. Poté došlo opět ke změně na postu baskytary a od letošního roku s nimi hraje Maroš.

Na nové nahrávce se kapela přiklonila k českým textům a osobně si myslím, že to byl správný krok. Proč zpívat anglicky (anglická verze nahrávky ale existuje), když se hraje hlavně doma. Na druhou stranu je ale třeba české texty umět ‘zrobit‘ – a tady vidím první slabinu. Nerozumím tomu, co jimi chtěl zpěvák říct. Jasně, nasranost na vše kolem nás, ale chybí mi tam nějaký pořádný motiv, díky kterému by byl text snadno zapamatovatelný. Navíc tomu neprospívá ani zvláštní frázování – mně ten zpěv prostě do muziky moc nepasuje.

Celé nahrávce dominují bicí a zpěv. Ne, kytarová sóla tady nehledejte, jen je škoda, že kytara není dobře slyšet. Možná to je jen nevhodným nastavením zvuku. Myslím, že nahrávce by prospěly hutné kytarové spodky, zvlášť když tu je kytara jen jedna. Co se týká zvuku baskytary, tak ten je přesně, jak má být – čitelný a basový.

Nahrávka začíná intrem a úvodní skladbou Hadí uštknutí. Skladby jsou krátké, málokdy překročí stopáž 3 minut. V Mrazivé chladnosti zaujme kytarový riff a vůbec celkově dobře poskládaný song. Taky Nechcem a nebudem má super riff, myslím, že na koncertech určitě zaznívá. Khatano využívají síly jednoduchosti a songy zbytečně nekomplikují.  Jasným favoritem je ale pro mě Svoboda, která se dočkala i klipové podoby. Zvukově je udělaná jinak než ostatní skladby. Tady je krásně slyšet, jak si všechno parádně sedlo – slyšitelná kytara, dobrý zpěv. To by mohla být do budoucna cesta.

Nová nahrávka Khatana (nevím, jestli ji lze považovat za plnohodnotné CD, když celková délka je něco přes 26 minut) nevznikala asi lehce. Nahrávání proběhlo loni, fyzicky vyšla letos. Myslím, že tedy bylo dost času vše pohlídat, pořádně naposlouchat, přemixovat. Zamrzí i přeházené texty v už tak minimalistickém digipacku a málo údajů (kdo dělal booklet, odkaz na stránky kapely). Do extraligy daného žánru (HC/death) je to přece jen trochu daleko.

minimum 1, maximum 5

Martin Vaněk

www.facebook.com/profile.php?id=100050717333063


DALŠÍ RECENZE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 688

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *