RockShock

Internetový rockový magazin

Dvojalbum Zpověď Karla Maříka je nevšedním hudebním pojetím dvou desítek básní Jiřího Žáčka

Text: Tomáš Kopečný

František Černý ze skupiny Čechomor, frontman Olympiku Petr Janda, Igor Timko ze slovenské kapely No Name, Daniel Hůlka, Helena Vondráčková, Marta Jandová, herci Jan Dolanský a Roman Zach, to jsou jen některé z osobností, které skladatel, producent a instrumentalista KAREL MAŘÍK přizval k účasti na projektu Zpověď. Součástí dvojalba je kniha vybraných dvou desítek básní Jiřího Žáčka doplněná uměleckými kolážemi fotografa Vratislava Nohy. Toto dárkové balení se na pulty obchodů dostává v pátek 26. listopadu.

Prvním singlem, ke kterému vznikl i videoklip, je zhudebněná báseň Voda, voděnka v podání Františka Černého z Čechomoru a zpěvačky Kristýny Peterkové.

Jiří Žáček patří k nejčtenějším českým básníkům. Jeho tvorba, v níž dokázal skloubit lyriku a humor, oslovuje čtenáře a čtenářky všech generací už pět desetiletí. Je autorem více než padesáti knížek pro děti i dospělé, které vyšly v celkovém počtu téměř tři miliony výtisků.

„Některé ze zhudebněných básní Jiřího Žáčka jsou více než tři dekády staré, avšak pro svá silná sdělení jsou aktuální i pro dobu, ve které žijeme my dnes. Skladby jsme nahrávali živě, což není až tak neobvyklé, ale dnes je už raritou, že všichni muzikanti natáčeli písně současně v jeden moment. Tím získaly nahrávky větší autenticitu, vnitřní energii a živost, kterou diváci uslyší také na koncertech,“ popisuje jedinečnost natáčení alba a další plány s projektem Zpověď autor hudby Karel Mařík.

Dvojalbum Zpověď vychází na dvou CD nosičích a také digitálně. Obsahuje 22 originálně zhudebněných básní (123 minut hudby). Distribuci alba zajišťuje vydavatelství Supraphon prostřednictvím sítí knihkupectví a obchodů s hudebními nosiči. V digitální podobě bude k dispozici ve streamovacích službách (aktuálně dostupné na Supraphonline a Spotify).

Natáčení probíhalo v hudebním studiu Dark Sight kytaristy Tomáše Kryla. O mastering alba se postaral zvukový mistr Eike Freese z hudebního studia Chameleon v Hamburku, který spolupracoval např. se skupinami Deep Purple, Apocalyptica, Helloween či se zpěváky Ianem Gillanem a Alicem Cooperem.

Album nahráli kromě Karla Maříka (piano a akordeon) Tomáš Kryl (kytary), Zdeněk Ševčík (bicí), Miloš Miškovský (baskytara), Adam Karel Mařík (kytary) a hosté Vratislav Bartoš (trumpeta a křídlovka), Ondřej Klímek (saxofon a flétna) a Andrea Jiskrová (housle). Většina písní je zpestřena živým smyčcovým orchestrem.

Více informací: www.zpoved-zacek.cz


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 573

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *