RockShock

Internetový rockový magazin

Zpěvačka Viktorie Dugranpere přezpívala do češtiny písně Edith Piaf či Marilyn Monroe

Text: 4 Press

Francouzské šansony Edith Piaf nebo Jacquese Brela a americké hity Elly Fitzgerald či Marilyn Monroe přezpívala česká zpěvačka VIKTORIE DUGRANPERE. Písně nahrála s kapelou VIKTORIE & FRANTIŠEK BAND v čele s akordeonistou Františkem Tomáškem. Ze spolupráce vzešlo unikátní dvojalbum Francouzské šansony & Šlágry mrakodrapů, které vychází v druhé půlce listopadu a představuje hity staré Francie a Ameriky bravurně přeložené písničkářem, básníkem a textařem Jiřím Dědečkem.

Křest dvojalba proběhne ve středu 24. listopadu ve 20.00 hodin v Malostranské besedě v Praze v rámci téměř dvouhodinového koncertu, na kterém hlavní protagonisty doprovodí kapela Viktorie & František Band složená z renomovaných hudebníků – flétnisty Dušana Navaříka, klávesisty Zdeňka Dočekala, kontrabasisty Pavla Husy a bubeníka Františka Otakara Kukuly.

První deska francouzských hitů z dvojalba nabízí celkem třináct cover verzí šansonů z repertoáru Edith Piaf, Jacquese Brela, Borise Viana, Serge Gainsbourga a šansoniérky Barbary. Druhá deska nabízí rovněž třináct skladeb, ale tentokrát amerických jazzových a swingových songů, tzv. standardů, známých například z repertoáru Marilyn Monroe, Elly Fitzgerald, Elvise Presleyho nebo z pera amerického skladatele George Gershwina. Booklet k dvojalbu obsahuje řadu fotografií a všechny české texty jako tištěné básně, některé z překladů byly zhudebněny vůbec poprvé.

Posluchači tak mohou na novém dvojalbu najít například legendární song I Wanna Be Loved By You herečky a zpěvačky Marilyn Monroe s českým názvem Já toužím jen po tobě, píseň Only You neboli Jsou-li můj v originále známou v podání Elvise Presleyho, šanson La Vie En Rose Edith Piaf nazvaný Jako růže, Amsterdam Jacquese Brela či Anamour alias Láska a led Serge Gainsbourga a řadu dalších šansonů a songů. České texty v podání mj. spisovatele Jiřího Dědečka v sobě snoubí jak autorův charakteristický vtip, tak jeho písničkářskou poetiku a trefně si zahrávají se slovy. V českém textu písně I Wanna Be Loved By You tak například zazní „Já toužím jen po tobě, ach jo, když kráčím po chodbě…“, skladba z repertoáru Elly Fitzgerald Moonlight In Vermont se zase v české verzi jmenuje Vermut po nocích a přebásněný šanson Jako růže nabízí teskně poetické „Má mě zkrátka v zajetí, když se ptá, jak je ti? Zašeptám, jako růži…“

Zpěvačka Viktorie Dugranpere vystudovala na Univerzitě Karlově netradiční obor sbormistrovství chrámové hudby a hudební vědu se zaměřením na českou hudbu osmnáctého století. Část studií strávila na pařížské Sorbonně, kde se věnovala především francouzské hudbě období renesance a baroka. Sólový zpěv studovala u věhlasné operní pěvkyně Daniely Šounové-Broukové, prof. Jiřího Kotouče a Pavly Zumrové. Absolvovala celou řadu interpretačních pěveckých kurzů z oblasti barokní komorní hudby, opery a divadla v Čechách i zahraničí. Od roku 2009 se intenzivně věnuje koncertní činnosti v oblasti staré hudby. Tento zájem ji přivedl k založení souboru Victoria Ensemble, jehož ideou je znovuobjevování hudby zapadlé v dějinách a její přínos dnešní době. Se souborem vystupuje jako sólistka, ansámblová pěvkyně a jeho umělecká vedoucí. V roce 2010 započala Viktorie spolupráci s akordeonistou a skladatelem Františkem Tomáškem, pod názvem Viktorie & František Band s ním koncertuje jako interpretka francouzských šansonů, jazzu a swingu.

Dvojalbum Francouzské šansony & Šlágry mrakodrapů vydává nakladatelství Limonádový Joe s podporou Prahy 1, dostupné bude na koncertě za sníženou cenu 450 korun a za 500 korun v běžné síti hudebních prodejen, na hudebních platformách a na www.limonadovyjoe.com.

Vstupenky na koncert v hodnotě 200 korun jsou v předprodeji v pokladně Malostranské besedy a online na www.ticketstream.cz. Na místě bude možné vstupenky zakoupit za 250 korun.

Viktorie & František Band – Francouzské šansony & Šlágry mrakodrapů:
CD1 – Francouzské šansony
1. Dav (La foule)
2. Jen déšť (Il pleut)
3. Harmonikář (Lʼaccordéoniste)
4. Milencům (Les amants)
5. Padam (Padam)
6. Ostende (LʼOstendaise)
7. Amsterdam (Amsterdam)
8. Fernand (Fernand)
9. Dezertér (Le déserteur)
10. Milenci na jednu noc (Les amants dʼun jour)
11. Jako růže (La vie en rose)
12. Černý orel (Lʼaigle noir)
13. Láska a led (Lʼanamour)

CD2 – Šlágry mrakodrapů
1. Táta (My Heart Belongs To Daddy)
2. Už nikdy víc (Iʼm Through With Love)
3. Čekám (Ainʼt Misbehavinʼ)
4. Vermut po nocích (Moonlight In Vermont)
5. Navěky tvá (Body And Soul)
6. S tebou tak být (If I Could Be With You)
7. Bez tebe je mě půl (Youʼre The Cream In My Coffee)
8. Ruku mi dej (Lady Be Good)
9. Lístky vrbový (Willow Weep For Me)
10. Prší dál (Stormy Weather)
11. Já toužím jen po tobě (I Wanna Be Loved By You)
12. Muž mých snů (The Man I Love)
13. Jsou-li můj (Only You)

Související odkazy:
www.zpevackaharmonikar.cz
www.facebook.com/zpevackaharmonikar
www.victoria-ensemble.com


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 607

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *