RockShock

Internetový rockový magazin

Série Prague International Bluenight pokračuje koncerty Pata Fulgoniho, ZVA 12-28 Bandu a The Reverend Peyton’s Big Damn Bandu

Text: Arts Marketing

Hudební série Prague International Bluenight pokračuje do konce roku třemi koncerty – vystoupeními anglického bluesmana PATA FULGONIHO 10. listopadu a slovenské kapely ZVA 12-28 BAND 26. listopadu, oba v dejvickém prostoru Zasekávák. Letošní část celoroční bluesové série pak vyvrcholí 12. prosince v Lucerna Music Baru koncertem Reverenda Peytona s kapelou THE REVEREND PEYTON’S BIG DAMN BAND, která patří k nejžhavějším bluesovým jménům současnosti – letos na podzim například předskakovala na turné před ZZ Top. Reverend Peyton se objevil na obálce prestižního časopisu Blues Blast. Navíc přijíždí s označením ‘bluesový vtipálek‘; jeho vystoupení s kapelou spojují hudební virtuozitu se zábavnou show v tom nejlepším slova smyslu.

Anglický bluesman Pat Fulgoni není českému publiku neznámý. Několikrát vystoupil na festivalu Blues Alive a v Praze dokonce nahrál skvělé album Dark Side Of The Blues – Pat Fulgoni Live In Prague s mnoha českými hudebníky. Kromě toho je také frontmanem slavné kapely Kava Kava, tvoří elektronickou hudbu (Camo & Krooked, Technimatic, London Elektricity, Zion Train) a samozřejmě blues. Do Prahy přijede se svojí novou kapelou PAT FULGONI BLUES EXPERIENCE, se kterou plánoval vyrazit na turné již v době před koronavirovou pandemií.
www.youtube.com/watch?v=1f-TBEbb83M

Sestavu kapely ZVA 12-28 Band, která letos slaví 31 let od svého vzniku, tvoří tým, který obklopuje zakladatele, leadera, originálního autora skladeb, kytaristu a zpěváka Norberta Červenáka. Svérázný band má na svém kontě řadu autorských alb, ze kterých dýchá živelná bluesová reflexe běžného života. Kapela se výrazně vymyká typickému bluesovému klišé. V jejím hudebním jazyce naleznete i prvky čerpající ze slovenského folkloru. Texty Norberta Červenáka píše sám život. Vyznačují se typickým zvolenským jazykovým koloritem a samozřejmě smyslem pro humor. ZVA 12-28 Band je opakovaným vítězem veřejného hlasování na portálu Bluesmusik.sk v kategorii ‘Nejoblíbenější skupina roku‘.
www.youtube.com/watch?v=8Zge2Go2M38

Setkání s kapelou The Reverend Peyton’s Big Damn Band je jako výprava do doby, kdy lidé hudbu museli dělat ne pro slávu nebo peníze, ale z potřeby. Po těžké práci v lese nebo na poli se opláchli, otevřeli láhev laciné kořalky, sedli si na zápraží, vytáhli kytaru vyrobenou třeba z krabice od doutníků a hráli. Samozřejmě blues. Reverend Peyton z Indiany je mistr takzvaného fingerpickingu, hráčského stylu, kdy jediný muzikant zvládne vést basovou linku i akordickou stavbu a melodickou nadstavbu. Je sběratelem starých resofonických i běžných akustických kytar, stejně jako různých dalších tradičních i značně bizarních nástrojů, například třístrunného cigar boxu nebo proslulé ‘puško-kytary‘, s níž natočil populární virální video, jež na YouTube nasbíralo už půldruhého milionu zhlédnutí. Společně s frontmanem tvoří kapelu jeho žena Breezy, hrající na valchu a podporující svého muže v zábavné koncertní show, a bubeník Max Senteney, jehož souprava je poskládaná z nejrůznějších věcí, jako je barel nebo kufr, stejně jako z kusů tradičního bubenického nádobíčka. The Reverend Peyton’s Big Damn Band má na kontě desítku alb, to poslední, jak jinak než covidové, vydal letos v dubnu pod příznačným názvem Dance Songs For Hard Times.
www.youtube.com/watch?v=yWCcLW08dsU

Vstupenky na všechny tři koncerty jsou k dispozici v předprodejní síti GoOut. Koncerty pořádá v rámci série Prague International Bluenight agentura Liver Music. Více informací na www.livermusic.cz.

Další koncerty Prague International Bluenight připravované agenturou Liver Music:
THE RESIDENTS (USA) – 26. 1. 2022 – Praha, Palác Akropolis
WALTER TROUT (USA) – 2. 2. 2022 – Praha, Lucerna Music Bar
WALTER TROUT (USA) – 4. 2. 2022 – Uherský Brod, Blues On The Road
WILLE & THE BANDITS (UK) – 28. 4. 2022 – Praha, Zasekávák
KEBʼ MOʼ (USA) – 9. 5. 2022 – Praha, Divadlo Archa
LARKIN POE (USA) – 26. 5. 2022 – Praha, Lucerna Music Bar
BETH HART (USA) – 7. 6. 2022 – Praha, O2 universum


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 550

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *