RockShock

Internetový rockový magazin

Peter Nagy se obvykle nazpět neohlíží, ale retro dvojalbum Aj tak sme frajeri mu udělalo radost

obal alba

Text: Warner Music

Aj tak sme frajeri je výběr toho nejlepšího, co PETER NAGY nahrál pro vydavatelství Opus v letech 1984–1990. V průběhu sedmi let mu tehdy vyšlo šest studiových a jedno živé album a jejich prodeje dosáhly fantastických výsledků. Výběr ve formátech 2LP a 2CD (celkem 26 písní) dramaturgicky sestavil Juraj Čurný, který k němu napsal i rozsáhlý průvodní text. Formát vinylového dvojalba nabízí čtyři různé pohledy na tvorbu Petra Nagye a je rozdělený podle charakteru skladeb na 4 okruhy – hitovky/slaďáky/srdcovky/chuťovky, a stejně jako 2CD zobrazuje všechny zpěvákovy typové a výrazové polohy. Výběr uzavírá bonus v podobě remaku Petrova prvního hitu Profesor Indigo.

„Peter Nagy prišiel na scénu v čase, kedy nová generácia fanúšikov (a čo si budeme nahovárať, predovšetkým fanúšičiek) zúfalo potrebovala svoj nový vlastný generačný idol. Dobre vyzerajúci chalan, ktorý sa dobre obliekal, ktorý sa na pódiu hýbal inak ako jeho kolegovia a ktorý hovoril generačným jazykom, to všetko Peter mal a využil to naplno – aj vďaka skvelému zázemiu, z vypredaných hľadísk obvykle neviditeľnému. Julo Kinček priniesol nielen svoj skvelý skladateľský vklad, ale taktiež nemenej dôležitý pohľad hudobného producenta. V osobe manažérky Katky Malíkovej našiel Peter skvelú zodpovednú osobu a na pódiu sa mohol spoľahnúť na trojicu zakladajúcich členov skupiny Indigo, gitaristu Laca Kožusznika, basového gitaristu Paľa Matušku a bubeníka Mira Okáľa,“ říká Juraj Čurný.

Peter Nagy se stal první novou (česko)slovenskou hvězdou populární hudby 80. let. Přinesl i jedno novum v oblasti, která se kdysi označovala jako střední nebo hlavní proud. Zakládal si na tom, že na koncertech i na deskách budou písně, na kterých se sám autorsky podílel. Svoje písničky si textoval výhradně sám a tento princip uplatňuje dodnes. Peter se i v konkurenci textařských es typu Peteraj, Filan, Zeman a dalších dokázal prosadit a přinést svoji vlastní generační poetiku.

„Vždy som mal jasnú predstavu, ako má moja pieseň vo finále vyzerať, vedel som, že aj keď pieseň bude mať jednoduchú melódiu, nesmie byť ‘o ničom‘. Mal som vždy konkrétnu predstavu o zmysle mojich textov. To dáva piesni nádej, že si ju budú ľudia navždy pamätať medzi tisíckami iných a možno si ju aj obľúbia,“ popisuje Peter Nagy svoje textařské umění a dodává: „Skladateľ je ako stolár, ktorý vyrába pre fakíra posteľ zo stoviek klincov, ale jeden musí schválne nechať trčať nahor… aby si ho dobre zapamätali. V tom spočívajú moje textárske obraty ako Psi sa bránia útokom, Zachráňte ľudí pred ľuďmi alebo Aj tak sme frajeri. Zvyčajne sa veľmi neobzerám za tým, čo bolo, ale v tomto prípade mi tento retro dvojalbum urobil radosť.“

Související odkazy:
www.peternagy.sk
www.facebook.com/PeterNagyOfficial
www.instagram.com/peternagy_music
www.youtube.com/channel/UC-OCKGnZKdI-hKwPNlBN3Hg


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 545

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *