RockShock

Internetový rockový magazin

Rockeři Doga nachystali nové album Respekt

Text: David Havlena
Foto: Pavel Novák

Česká hardrocková ikona DOGA vydá novou desku Respekt. Jde o jedenácté studiové album kapely, která na rockové scéně působí úspěšně už 33 let. Čtveřice vedená charismatickým frontmanem Izzim pracovala na albu průběžně více než rok a pro fanoušky nachystala celkem 14 nových skladeb. Názvem desky rockeři vzkazují, že nám všem chybí vzájemný respekt.

Deska vznikala v ostravském studiu Citron pod vedením zkušeného producenta Djordjeho Eriče. Kapela využila koronavirové koncertní pauzy a tvořila v uvolněné atmosféře, což se na výsledku výrazně podepsalo. „Nebyli jsme pod žádným tlakem, nikam jsme nespěchali. Nechali jsme písničky uzrát a měli neomezený prostor si pohrát s aranžemi a celkovým vyzněním. Z výsledku jsme opravdu nadšení. Je to silná, dospělá deska. Velký dík patří také majiteli studia Radimovi Pařízkovi, který nám dopřál veškerý nejen technický, ale i časový komfort. Často za námi chodil na pokec. Bohužel během natáčení nečekaně zemřel, což nás také zasáhlo a z úcty k němu jsme nahrávání na pár týdnů pozastavili,“ doplňuje proces tvorby kapelník Izzi.

obal alba

Album mixuje to nejlepší z Dogy, a to oblíbené písničkové polohy, které tentokrát v mnohém odkazují na legendární desku Jsem trochu divnej nebo šlapavé věci ve stylu Motörhead apod. „Výrazově je novinka opravdu pestrá. Máme tam hned několik adeptů na jasné hity. Natočili jsme ale například i heavy věc ve stylu osmdesátých let, naopak velmi současně zní balada Popel a stín, ve které Izzimu hlasově sekunduje Lucka Roubíčková,“ doplňuje k novince bubeník Petr ‘Mrňus‘ Vajda. Kapela se shoduje, že producent Djordje Erič odvedl ve studiu fantastickou práci a nové album je nejlépe hrající nahrávkou v historii Dogy.

Kapela dlouho přemýšlela o názvu desky, kterým chtěla vyslat i určitou zprávu lidem. „Chybí nám všem pokora, úcta a respekt. Vidím to denně kolem sebe. Lidé ztratili vzájemný respekt, ale i respekt k okolí, zvířatům, přírodě… Tohle je náš vzkaz: ‚Lidi, mějte respekt‘,“ komentuje název frontman. K tomu se váže další zajímavost, a sice cover kultovní chorvatské skupiny Goran Bare & Majke. Doga si vyhlédla jejich ikonickou skladbu Teške boje. O český text se postarala zpěvačka Lucie Roubíčková. Skladba se v podání Dogy jmenuje Těžké boje a nese původní nadčasové poselství chorvatského originálu. „Tam je všechno, co přesně platí na dnešní dobu. Myslím, že například fráze ‚…pověz ty mi Bože, jakou máš pravou barvu kůže…‘ je dostatečně výstižná. Ta písnička mě doslova uhranula a chtěl jsem ji na desce mít za každou cenu. Jednak je skvělá textově a jednak i hudebně,“ doplňuje Izzi.

Album vychází ve druhé polovině listopadu a dostupné bude v několika verzích – CD v digipacku, LP vinyl (vyjde později) a limitovaný box – kanystr, který bude vedle CD obsahovat také originální Doga Zelenou/Třešňovici (záleží na chuti fanouška, co si vybere), tričko a další volitelný obsah.

Seznam skladeb:
1. Dobrej chlap
2. Dá se říct
3. Být, nebo nebýt
4. Černá a bílá
5. Tohle je dobrý
6. Big Lebowski
7. Route 66
8. Zůstaň svůj
9. Těžké boje
10. May Day
11. Kapsa je prázdná
12. Lady
13. Neztrácej nikdy náladu
14. Popel a stín

Související odkazy:
www.dogamusic.cz
www.obchod.dogamusic.cz
www.facebook.com/dogaofficial


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 635

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *