RockShock

Internetový rockový magazin

Nikdy nezapomeneme tour startuje už tento pátek v Brně

Text: Jiří Olszar

Právě tento víkend uplynou tři měsíce, kdy se naposledy zavřely oči slovenského vydavatele, novináře, redaktora a producenta JURAJE ‘IMMORTAL‘ HARÍŇA. Metalovým fanouškům byl znám z poslední doby především jako šéf labelu Slovak Metal Army, pod jehož křídly vyšlo nebo bylo distribuováno mnoho zajímavých nahrávek převážně česko-slovenské metalové scény.

A právě některé z kapel, které Juraj Haríň podporoval a zastupoval a jsou uvedeny i na kompilační nahrávce Slovak Metal Army – Sampler #1 vydané v tomto roce, se rozhodly, že nejlepší vzpomínkou na jejich spolupracovníkova a hlavně kamaráda bude uspořádání několika koncertů v rámci výstižně pojmenované Nikdy nezapomeneme tour.

Turné se postupně zastaví v Brně, Zbytinách, Karlových Varech, Berouně, Praze, České Lípě a Plzni, a kromě mosteckých ARAWN se jej zúčastní SOLAR SYSTEM z Havířova, tachovští NEUROTIC MACHINERY, MOORAH z hlavního města Prahy a brněnská alternativní smečka HEFAISTOVA LYRA. Ty ještě doplní některé vybrané místní spolky. Podrobnější info k jednotlivých zastávkám najdete pod odkazy na FB události níže.

Zde se můžete podívat na video upoutávku, kterou vytvořila skupina Arawn, taktéž účastník tohoto turné:

www.facebook.com/Arawnofficialcz/videos/534616630953363

Jaká byla spolupráce s Jurajem a co pro některé kapely turné znamenala?

Arawn
Spolupráce s Jurajem začala pro Arawn hodně netradičně. Arawn si totiž zakládají na tom, že veškeré aktivity a činnost, kterou se prezentují, tvoří výhradně sami. Nespornou výhodou v tomhle směru je fakt, že v osobě Zakka nemá jen výjimečného kytaristu, ale i schopného manažera. A tak se po prvních vzájemných pokusech o komunikaci a docela dlouhé časové prodlevě Arawn sebrali a rozjeli se přes celou republiku a dále do Ružomberku za hlavou SMA vysvětlit a ujasnit, co si od spolupráce obě strany slibuji. Upřímně Haríň nechápal, že se před něj postavila tři individua ze serveru Čech, ochotná vydat se na cestu napříč oběma státy a schopná ukázat mu, kde má kanec díru, říct si jasný názor na to, co očekávat, a zároveň jasně sdělit, co za to nabídnout. Možná že to bude znít jako sobecké stanovisko, ale právě tady došlo k tomu, co nám mnozí jiní možná trošku zazlívají, nebo dokonce závidí, a sice proč se Arawn stali jedním z pilířů Jurkovy stáje. Spolupráce se začala ubírat jasným směrem, nehledě na to, že se Arawn začali přímo podílet na aktivitách SMA i mimo své zájmy. Recenze, grafika, stream videa a mnohé další… v tom všem jsou Arawn, potažmo Zakk, namočení, aniž by to mnozí tušili. Juro řekl A a Arawn už byli u konce abecedy u Z. Prostě symbióza, vzájemná pomoc i tolerance, věděli jsme o každé situaci, ve které se nacházel, a byli jsme s ním, i když byl nahoře, nebo když se zrovna plácal jako leklá ryba u dna. Těch plánů bylo moc a řadu jsme dotáhli do konce, zároveň řadu z nich už nikdy nenaplníme. Mohli bychom mluvit hodiny a hodiny, Jurko byl a je naším pátým členem kapely, a tak to zůstane navěky. My můžeme jen slíbit, že vždy budeme hlásat i čerpat z jeho odkazu. Tak jako my jsme mu dokázali nalít čerstvou krev do žil, jeho krevní skupiny se nezbavíme.

Hefaistova lyra
Setkání a spolupráce s Jurajem byla pro nás výjimečná zkušenost, protože Juraj byl ve všech ohledech výjimečný člověk – a tím myslíme skutečně výjimečný. Jeho ryze lidský přístup a nadšenecký zápal pro věc nás ani na chvíli nepřestával udivovat. Byl to v podstatě maniak, který byl schopen věnovat podpoře undergroundových metalových kapel šestnáct hodin denně, a když si potřeboval oddychnout, nazul si pohory, kraťasy a tričko a šel běhat po Tatrách. Přitom tento zápal a nasazení nevěnoval pouze metalu, ale i celé řadě oblastí společenského života u něj doma. Takových lidí kolem sebe nenajdete mnoho a po jejich odchodu zůstane vždy velká jizva.

Oto Gajdoš za Solar System
Za Solar System jsem s ním vše řešil já, komunikovali jsme veskrze přes internet a osobně jsme se viděli bohužel pouze jednou. On byl úžasný v tom, že všechny bral jako bratry, a tak s nimi i jednal. Upřímně a poctivě. Měl nám ztvárnit roli do klipu Zrazen, bohužel kvůli covidu jsme museli neustále odkládat natáčení, jeho cesta do Čech se dá připodobnit k cestě na Mars. Strašně tím trpěl, že nemůže vyjet ze Slovenska. Je mi líto, že to dopadlo vše takhle blbě. Zůstala po něm prázdná díra, která nejde zaplnit. Jsem rád, že můžeme alespoň uctít jeho památku, že jsme se s kapelami byli schopni domluvit. A jsem rád, že jsem ho mohl poznat.

Přehled zastávek Nikdy nezapomeneme tour:

1. 10. – Brno, klub m13
www.facebook.com/events/992131738186844

2. 10. – Zbytiny, Kulturní dům
www.facebook.com/events/2439272086217230

9. 10. – Karlovy Vary, M-Club Ostrov
www.facebook.com/events/3066057777008834

16. 10. – Beroun, RC Prdel
www.facebook.com/events/235443901863428

12. 11. – Praha, Modrá Vopice
www.facebook.com/events/552105526113187

13. 11. – Česká Lípa
www.facebook.com/events/191000813113921

04. 12. – Plzeň, Pod lampou
www.facebook.com/events/226101809546322


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 753

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *