RockShock

Internetový rockový magazin

První ročník UNIfestu přivítá Slnko Records i Beatu Hlavenkovou a Please The Trees

Text: Anna Mašátová

4. září proběhne v pražském klubu Kaštan první ročník festivalu UNIfest. Na třech scénách vystoupí LONGITAL, ANDREJ ŠEBAN, ZUZANA HOMOLOVÁ, BEATA HLAVENKOVÁ, HOUPACÍ KONĚ, PLEASE THE TREES a mnoho dalších.

„Vloni začátkem září na dvou open air scénách pražského klubu Kaštan slavil společné narozeniny Kulturní magazín UNI a hudební měsíčník Full Moon. Podle ohlasů návštěvníků se akce vydařila a vyvstal záměr na ni navázat. A protože společné kulaté narozeniny obou spřátelených časopisů nastanou zase až za devět let, akci převzalo do své režie UNI. Vznikl UNIfest,“ říká šéfredaktor Kulturního magazínu Uni Ondřej Bezr.

UNIfest si, stejně jako samotný časopis, jehož redakce sestavila program, neklade žádné žánrové ani stylové hranice. Dramaturgii zajímá hudební hledačství, výrazová unikátnost, stejně jako silné osobní výpovědi na bázi zavedených stylů.

Hlavní dramaturgickou linií letošního prvního ročníku UNIfestu je připomenutí dvacátého výročí založení slovenského hudebního vydavatelství Slnko Records. Mezi reprezentanty Slnka samozřejmě nesmí v první řadě chybět skupina Longital, jejíž frontwoman je Shina, zároveň provozovatelka vydavatelství v jedné osobě. Pod touto značkou už dlouho vydává veteránka slovenské folkové scény Zuzana Homolová, proslulá zejména nenapodobitelnou interpretací krvavých lidových balad, a také kytarová hvězda Andrej Šeban, který vloni překvapil svoje fanoušky albem Rock And Roll z Rači, na kterém přinesl unikátní hudební i textové sdělení. Se zcela novým projektem přijede na UNIfest zpěvačka a písničkářka Lucia Piussi. Bývalá frontwoman skupiny Živé kvety společně s několika bývalými členy mateřské kapely a dalšími hudebníky založila zcela nový projekt TERRIBLE 2S.

Z interpretů, pozvaných na UNIfest mimo záběr Slnko Records, je v první řadě třeba upozornit na unikátní sólové vystoupení klavíristky a zpěvačky Beaty Hlavenkové, která v době festivalu bude mít před vydáním nového alba Žijutě, setrvale oblíbené klubové a festivalové české alternativní kapely Please The Trees, kteří zakončí festivalové dění na hlavním venkovním pódiu, a Houpací koně, jejichž set bude uvnitř klubu čímsi na způsob after party. Začátek festivalu v odpoledních hodinách naopak obstará jednorázově pro tento festival obnovená skupina UNITED CANS UNLIMITED, bádající v souvztažnostech alternativního zvuku a principech starého blues, a JANA ŠTORMSKÁ, jedna z nejoriginálnějších a také nejdivočejších tvůrkyň současného českého písničkářství. Specialitou večera bude veřejná aukce obrazu Jakuba Königa, který zdobil obálku červnového vydání kulturního magazínu UNI. Výtěžek dražby půjde na charitativní účely. Vstupenky zakoupíte v prodejní síti GoOut a SMSticket.

Videa:
Longital – www.youtube.com/watch?v=9BS3S6CdZOM
Andrej Šeban – www.youtube.com/watch?v=XlCEBtodcM8
Beata Hlavenková – www.youtube.com/watch?v=96Eawn0SkGk
Please The Trees – www.youtube.com/watch?v=dKG-e1iNNyY

Související odkazy:
www.magazinuni.cz
FB událost – www.facebook.com/events/1986586131489998


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 596

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *