RockShock

Internetový rockový magazin

Zpěvačka Helena Kubelková a kytarista Jiří Špalek připomínají 21. srpen písní Karla Kryla

Text: Jiří Olszar
Foto: Soňa Šerá a archiv Jiřího Špalka

Není příliš mnoho dat, která by se tolik vryla do paměti českého národa tak, jako 21. srpen 1968. Právě dnes po 53 letech si připomínáme tento smutný den, kdy lidé ztratili na dlouhých 21 let svou svobodu. Ti, kdo měli štěstí, opustili raději Československo, přestože lásku k rodné vlasti nikdy neztratili. Jedním z nich byl i průkopník československého písničkářství Karel Kryl, jehož skladbu Nevidomá dívka z roku 1969 si přizpůsobili k obrazu svému zpěvačka Helena Kubelková (sólistka RockOpery Praha, členka skupiny Rheia, dříve Teta) a kytarista Jiří Špalek (ex-D.N.A., ex-Etal, ex-Corona ad.) ve svém novém studiovém projektu TILIA. Premiéra videoklipu Nevidomá dívka proběhla právě dnes 21. srpna 2021 ve 12.00 hod. na YouTube.

Nově zaranžovaná skladba vznikla vlastně náhodou, když Jirka Špalek upravoval její hudební podklad pro jednu začínající zpěvačku. Při úpravách zaslechl v písni jistý bigbítový potenciál, přidal k tomu bicí MIDI smyčku, zakomponoval do ní elektrickou kytaru a rozhodl se, že z ní udělá metalový cover. Složil tedy party pro všechny nástroje a oslovil Helenu Kubelkovou, se kterou připravuje CD plné metalových verzí známých lidových písniček, aby celou skladbu nazpívala. Nevidomá dívka je zároveň jakýmsi entrée ke zmiňovanému albu, jehož vydání se zejména kvůli složitější přípravě a covidové situaci muselo trochu odložit.

Zpěv se natáčel ve studiu Bellatrix, hudba pak ve studiu VenkOFF Records Jiřího Špalka, který se postaral o finální mix a mastering. Celý tento proces trval tři týdny. Videoklip, který byl natáčen ve Štiříně a u Hostivařské přehrady, zabral tři natáčecí dny, ale poměrně dost času zabral výběr vhodných lokalit. Na scénáři a režii se podílel spolu Jirkou Špalkem Libor Nedvídek, který stál i za kamerou a následně se ujal i celé postprodukce.

A proč si vybral Jirka Špalek právě skladbu Karla Kryla? Jak sám říká, nebylo to jen tím, že se mu náhodou dostala právě Nevidomá dívka do rukou a zalíbila se mu, ale také proto, že si Karla Kryla váží za jeho pevnost v názorech, kvůli kterým musel opustit svou milovanou vlast. Je to vlastně zároveň i taková pocta tomuto bardovi českého písničkářství a samotný Jirka Špalek věří, že jej tam nahoře aspoň trochu potěší, když už se s námi nemůže osobně podělit o své další zajímavé názory, které by byly určitě další inspirací pro jeho nové písně. Dnes by měl jistě z čeho opět čerpat…

Projekt Tilia se hodlá věnovat výhradně české tvorbě, tedy zejména převzatým věcem, které bude upravovat přesně dle svého gusta, z čehož vyplývá i samotný název – Tilia v překladu znamená lípa, což je náš národní strom. Zatím se tedy jedná o studiový projekt bez stálého muzikantského složení a záleží jen na okolnostech, zda se promění i v regulérní kapelu s dalšími hudebníky. Momentálně jsou oba protagonisté velice vytížení. Helena Kubelková se kromě zpívání v RockOpeře Praha a skupině Rheia věnuje výuce zpěvu, Jiří Špalek je pro změnu vytížen jak prací ve studiu a skládáním, tak i výukou hry na kytaru.

Zaposlouchejte se tedy do romantických i tvrdě metalových tónů Jirky Špalka a krásně podmanivého hlasu Heleny Kubelkové a nezapomeňte na ono nechvalně proslulé datum 21. srpna 1968, stejně tak jako na legendárního písničkáře Karla Kryla, který by měl jistě co říci i k dnešní ‘nevidomé‘ době. Lidé ale snad nejsou úplně slepí a třeba brzy procitnou a uvědomí si, jak křehká může svoboda být…


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 680

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *