RockShock

Internetový rockový magazin

11. ročník Fryyfestu byl znovu nabitý rockmetalovými hvězdami v čele s Grave Digger

30.–31. července 2021, Bakov nad Jizerou, Volnočasový areál

Text: Mária Nováková
Foto: Pavel Novák

Pátek 30. července

V pátek 30. července a sobotu 31. července 2021 se konal 11. ročník tradičního dvoudenního hudebního festivalu Fryyfest, a to již podruhé ve Volnočasovém areálu v Bakově nad Jizerou, kde mají návštěvníci veškerý komfort k příjemně strávenému festivalovému víkendu – od ubytování k mnoha mimohudebním aktivitám. Pro návštěvníky byly připravené party stany, občerstvení a nápoje jak alkoholické, tak i nealko. Počasí bylo více než krásné, zkrátka ideální podmínky pro trávení super víkendu v té nejlepší společnosti pro rockery. Line-up sliboval parádní hudební zážitek. Kromě vynikajících tuzemských interpretů vystoupila v sobotu také kapela Eufory ze Slovenska a z Německa přijely rovnou tři hudební skupiny – Twisted Rose, The Edge Of Reason a Grave Digger. Role moderátora se bravurně ujal Filip Čáp, kytarista kapely RAiN, a musím konstatovat, že moderování festivalu bylo na profesionální úrovni.

Celou akci ve 14.50 hodin odstartovala kapela RESPAWN, která dorazila z Českého ráje se svojí rockovou tvorbou, která zaujala svými melodickými songy, prokládanými pěknými kytarovými riffy. Poté vystoupil VILÉM ČOK & BYPASS a téměř okamžitě přilákal k pódiu téměř všechny fanoušky. Jeho energie, pohybové kreace, mimika a obrovský hlasový potenciál rozproudily fanoušky na tu správnou provozní teplotu. Zazněly ty největší pecky, a že je věru z čeho vybírat. Vilda Čok fanouškům prozradil, že nové album s názvem Čtyři kruhy vyjde již 7. září tohoto roku. Na závěr koncertu zazněl megahit Karel nese asi čaj a ústřední song z kresleného seriálu Kačeří příběhy, do kterého zapojil i fanoušky. Po krátké pauze následovala revivalová kapela RAMMSTEIN MEMBERS CLUB. Každého musel ihned oslnit démonický nástup kapely, převleky i nalíčení jednotlivých členů. Klobouk dolů, tahle kapela mě uchvátila. Krátce po 19. hodině se představila legendární punková kapela SPS, se kterou si zazpíval hitovku Máma také Láďa Spilka, skvělý muzikálový zpěvák. Na závěr koncertu si kapela vzala na pomoc i malé fanoušky v kšiltovkách SPS a s tričky s nápisem ‘Adios, kamarádi pankáči‘, kteří sklidili za svůj výkon náležitý aplaus všech posluchačů.

Večer patřil českobudějovické kapele SEVEN, která je známá úchvatnými ohňovými efekty. Při natáčení videoklipu k hitu Myšlenky překonala český rekord v počtu plamenů a byla oficiálně zaregistrována do České databanky rekordů. Při videoklipu bylo použito rekordních 63 chrličů ohně a 150 pyrotechnických efektů na jednom pódiu. A i při dnešním koncertu mohli fanoušci obdivovat pyro efekty, zapálené kytary i paličky, hru na vrtačky, parádní kytarová sóla a podmanivý zpěv skvělého Kombiho, který umí dostat fanoušky do varu. Při pecce Mury ze stejnojmenného alba hrál kytarový mág Honza ‘Kirk‘ Běhunek na kytaru osazenou třemi krky. Předposlední kapelou prvního festivalového dne byli oblíbení DE BILL HEADS s náloží parádní muziky a skvělých textů. Fanoušci se skvěle bavili, užívali si koncert se vším všudy. Mohli si poslechnout i song Mám smůlu z nově připravovaného alba, které co nevidět vyjde. Závěr večera patřil kapele RAIN. Zazněly ty nejlepší kousky – Mraky (skvělý popík), Příliš mnoho všeho, Čína, Tak dělej a spousta dalších. Pecku Král Popel Nic si stejně jako ve skvělém videoklipu zazpíval s Honzou Kvapilem s chutí Láďa Spilka.

Sobota 31. července

Sobotní festivalové odpoledne odpálila ve 13.00 hodin symphonic/powermetalová kapela SEBASTIEN, která přilákala první návštěvníky k pódiu. Celý hodinový set byl parádní, nabitý těmi největšími peckami. Kdo dorazil včas, rozhodně nemohl litovat. První zahraniční kapela EUFORY přijela ze Slovenska. Dlouhá cesta z Martina na nich vůbec nebyla znát, a tak vtrhli na pódium nažhavení, plní energie a prali do fanoušků jeden hit za druhým. Byl to úžasný zážitek. Megapecky Metal Is The Hero, Dragon Hearts nebo Dancing Star nenechal nikoho chladným. Eufory pravidelně jezdí do Čech a mají tu hodně fanoušků. Speciálně Čechům věnovali dnešní přídavek – song Be My Brother, který fanoušci odměnili obrovským aplausem.

Dalším vystupujícím byla BÁRA BASIKOVÁ, kterou není potřeba vůbec představovat. Její šlágry Souměrná, Soumrak bohů, Když se snáší déšť a další jsou zkrátka nesmrtelné a publikum její vystoupení ocenilo mohutným potleskem. V 16.30 hodin vystoupila kapela HAKEL BAND, kterou založil šéf společnosti Hakel – Pavel Hudec. 1. 8. 2021 představili na YouTube nový videoklip k písni Ukradená. Poslední domácí kapela, legendární metalová kapela CITRON, rozpoutala v Bakově pravé metalové peklo. Láďa Křížek zpíval jednu pecku za druhou, ale vzpomínalo se i na nedávno zesnulého kapelníka Radima Pařízka. Fanoušci byli nadšení, vůbec nechtěli kapelu pustit z pódia. Na samotný závěr zazněly megapecky Schoulená a Ocelové srdce.

Závěr Fryyfestu patřil třem německým kapelám. Jako první se představila hardrocková skupina TWISTED ROSE založená v roce 2018. Jejich vystoupení mělo šťávu, všichni si vychutnali skvělou muziku a parádní kytarová sóla Chrise Bonese. Během koncertu přišel na pódium Alan Rohan, redaktor Metal Heart Radia, a vyhlásil soutěž o dvě trička. Další kapela THE EDGE OF REASON přijela z Regensburgu a zahrála své post-hardcorové pecky. Již několikrát v Česku hráli a bylo znát, že fanoušci tuhle kapelu znají a užili si koncert od začátku do konce. Celý dvoudenní festival uzavřela německá heavymetalová legenda GRAVE DIGGER. Pořadatelé si vybrali na závěr skutečnou lahůdku pro metalová srdce. Charismatický zpěv Chrise Boltendahla byl vynikající. Po každé hitovce sklidila kapela obrovský aplaus. Byl to zkrátka tvrdý, nekompromisní metal, vyšperkovaný kytarovými riffy a podmanivými bicími. Právem byla kapela Grave Digger hlavním headlinerem letošního Fryyfestu.

Závěrem musím vyjádřit velké poděkování pořadatelům Janě a Honzovi Kvapilovým za báječně zvládnutou organizaci, všem kapelám, které do toho šly naplno, a v neposlední řadě skvělým fanouškům za vytvoření parádní festivalové atmosféry.

No Images found.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 2746

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *