RockShock

Internetový rockový magazin

Již za měsíc se uskuteční 8. ročník Pilsen Busking Festu 2021

Text: Jiří Návrat
Foto: archiv festivalu

Než vám představíme, na jaké umělce se můžete těšit, máme za to, že je potřeba zopakovat nejdůležitější informace o tomto městském festivalu. Pilsen Busking Fest 2021 se (doufejme) uskuteční i v letošním roce a to již po osmé. Festival proběhne opět v letním termínu od 2. do 5. září a bude se snažit alespoň částečně navrátit umění do ulic. Na své si přijdou zejména milovníci různorodých uměleckých směrů, ale i běžní obyvatelé města díky odvážné a zároveň velice přístupné festivalové dramaturgii.

„V rámci programu se představí pouliční hudebníci, kapely, komedianti, žongléři, cirkusáci, akrobaté, tanečníci, po roční pauze nebudou chybět ani výtvarníci, graffiti wall či malba velkoformátových obrazů, tzv. muralů. Festival proběhne na celkem 8 zónách v centru města. Hned 4 z nich vyrostou na Náměstí Republiky, kde se budou diagonálně střídat a moc se na tento koncept, který vyzkoušíme vůbec poprvé, těšíme,“ říká Jan Šinko, hlavní dramaturg festivalu.

Ti, kteří tento zatím ještě celkem mladý festival znají, tak vědí, že jeho rukopisem nejsou velká česká nebo zahraniční jména. Na ty si může návštěvník zajet na některý z desítek až stovek dalších tradičních festivalů konaných po celé léto. Často se tam interpreti opakují a šancí zazpívat si oblíbené hity se ‘svými‘ kapelami je tak skutečně mnoho. Pilsen Busking Fest se ale snaží jít trochu jinou cestou. Jeho dramaturgický tým po celý rok mapuje nejenom pouliční scénu, ale hledají v různých zákoutích internetu mladé talenty či méně známé umělce, aby je pak přivezli do Plzně a rozšířili tak divácké obzory. Jediným měřítkem je pak kvalita a větší bezprostřednost daných umělců, kteří jsou za jakýkoliv zájem a potlesk přeci jen vděčnější než matadoři hudební nebo divadelně cirkusové scény. Organizátoři tak apelují na návštěvníky, ať navštíví jejich web a podívají se na videa či poslechnou potvrzené umělce, jejichž jména jím zatím nic neříkají.

Podívali jsme se tedy za vás, abychom vypíchli ty podle nás nejzajímavější. Až hypnotický zážitek slibují irsko-němečtí TAU. Kapela, která nabízí kombinaci psychedelického, ethno či kraut rocku získá srdce nejednoho z návštěvníků. Pokud ale vaše srdce tíhne ke karibským rytmům, reggae nebo ska, nelze jinak než doporučit kapelu LA ORQUESTA INFORMAL z Kanárských ostrovů. Mají zkušenosti jak z klasických velkých festivalů, klubů, tak i pouličních festivalů, a koho nedonutí alespoň podupávat nohou, tak jakoby nežil. Pro většinu z vás bude asi neznámé třetí jméno BERANGER. Jedná se původně o dvojici zpěváka a klavíristy Berangera Grase, který s bubeníkem Toddem Jamesem patří ke stálicím Berlínské pouliční scény. Jejich styl se obtížně definuje, protože si berou jak z klasiky, tak i progresivních elektronických stylů a opět to bude velká taneční párty. Dle posledních informací od pořadatelů nepřijedou na festival pouze ve 2, ale doplní je ještě kytara a baskytara, což ještě více umocní celkový zážitek.

Abychom nezůstali jenom u hudby, je třeba zmínit ještě zástupce cirkusovo-akrobatické sekce. Těmi prvními bude určitě trio původně z Ghany, nyní žijící v Německu, jménem Africa Indux Malax Akrobatic. Mezi jejich triky patří lidské pyramidy, neuvěřitelné akrobatické kreace, žonglování a ani ohně se nebojí. Dvojice The Electric Brothers se zaměřuje převážně na žonglování té nejvyšší úrovně, jízdu na jednokolce nebo na velké obruči. Kdo se nebojí a zajímá ho, jak dlouho dokáže člověk plivat oheň, tak si nesmí nechat utéct vystoupení umělce, který si říká Plucie Ogniem a přijede do Plzně z Polska.

„Na celý festival je vstup sice zdarma, ale doporučujeme návštěvníkům přispět do klobouku či jakékoliv nádoby dobrovolně. Nejenom v tomto složitém období, kdy kulturní scéna dostala opravdu tvrdou ránu, je podle nás zcela zásadní touto formou podpořit a hlavně ocenit vystupující umělce,“ dodává a apeluje na diváky Ondřej Brzický, jeden z hlavních organizátorů festivalu.

Pouliční umění (anglicky busking; jednotlivý umělec je busker) je označení pro jakékoli umělecké vystupování – ať už hudební, divadelní či třeba artistické – na veřejných prostranstvích spojené s odměnou od veřejnosti. Kolemjdoucí většinou hází drobné mince do přistaveného klobouku, krabičky či pouzdra od hudebního nástroje.

Kromě facebookové události www.facebook.com/events/907224573466601 sledujte také webové stránky www.buskingfest.cz nebo facebookový profil pořadatelů www.facebook.com/PilsenBuskingFest a očekávejte v nejbližších dnech a týdnech, že budete doslova zasypáni informacemi o novinkách, které si na vás pořadatelé z CONEXIS z.s. připravili.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 371

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *