RockShock

Internetový rockový magazin

Finále Blues Aperitivu 2021 si mezi sebe rozdělili Češi, Slováci, Maďaři a Poláci

Text: DK Šumperk

Mimořádně bohaté národnostní zastoupení má letošní, již 22. ročník vyhledávací soutěže Blues Aperitiv, pořádaný tradičně pod křídly mezinárodního hudebního festivalu Blues Alive v Šumperku. Do finále, které se letos uskuteční 11. září, vybrala mezinárodní porota ze 33 přihlášených skupin a jednotlivců sedm postupujících.

Na pódiu šumperského Domu kultury, kde si pod hlavičkou Blues Alive už pětadvacet let vždy na podzim předává štafetu jedna světová bluesová hvězda za druhou, dostanou šanci si před publikem a mezinárodní porotou zahrát české skupiny BACK TO ROOTS a CÍSAŘ BAND, slovenští THE TURTEV BROTHERS, polské kapely BLACKBERRY BROTHERS a LEVI a dva zástupci maďarské bluesové scény WOODSTOCK BARBIE a TEDDY HARPO. Jako náhradníci byly vybrány polské soubory COTTON WING a BLACK PIN.

Finalisté dostanou k dispozici profesionální festivalovou techniku a další nezbytnosti srovnatelné se zajištěním vystoupení světových hvězd. Jejich úkolem bude zaujmout porotu, ale i diváky. Dvě vítězné kapely si zahrají v rámci letošního ročníku mezinárodního festivalu Blues Alive, který proběhne ve dnech 11.–13. listopadu. Skupina, nejúspěšnější u publika, získá speciální Cenu diváků. Také další účinkující, kteří na přehlídce Blues Aperitiv zaujmou porotu nebo další zástupce odborné veřejnosti, mohou dostat pozvánku k účinkování na vedlejších scénách Blues Alive, jiných českých festivalech či na přehlídkách v Polsku.

V první řadě musím poděkovat všem hudebníkům, kteří se do základního kola Blues Aperitivu přihlásili. Přihlášek se sešlo 33, což je číslo srovnatelné s loňskem a převyšující předchozí ročníky,“ říká předseda mezinárodní poroty Blues Aperitivu a dramaturg festivalu Blues Alive Ondřej Bezr. A dodává: „Tradicí prvního kola je široký rozptyl, jak žánrový od čirého akustického blues přes velmi častý blues rock až po nejrůznější fúze, tak věkový od začínajících, ale často překvapivě velmi schopných hudebníků, až po zjevné veterány, z jejichž projevu je cítit jistota a letité zkušenosti muzikantů, kteří s hudbou žijí celý život. Výběr mezi tolika různými způsoby hudebního vyjádření vůbec není jednoduchý, porota musí zohledňovat řadu kritérií a při takovém počtu přihlášených samozřejmě i zesílená kvalitativní měřítka.“

Více informací najdou zájemci na www.bluesalive.cz a festivalovém profilu na Facebooku.

Blues Alive je největší mezinárodní festival svého žánru ve střední Evropě. Za 25 let existence se propracoval k pozici světově uznávané přehlídky respektované i v kolébce bluesové hudby, Spojených státech amerických. To se potvrdilo v roce 2019, kdy Blues Alive obdržel od americké The Blues Foundation nejvýznamnější ocenění, které může v tomto žánru nehudebník získat, Keeping The Blues Alive Award. Zástupci organizátorů festivalu je osobně převzali v americkém Memphisu. Blues Alive od svého začátku v roce 1996 představuje jak absolutní legendy blues, tak jeho současné největší hvězdy, ale vyhledává doma i v zahraničí také čerstvé objevy, k čemuž významnou měrou napomáhá vyhledávací soutěž Blues Aperitiv.

Blues Alive se soustřeďuje nejen na tradiční provedení bluesové hudby, ale i na nejrůznější výboje, hledačské projekty na bázi blues a hudbu, která s blues souvisí v druhém plánu. To vše s cílem přinést českým i zahraničním návštěvníkům relevantní informaci o aktuálním stavu blues, které je kořenem celé současné populární hudby.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 516

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *