RockShock

Internetový rockový magazin

Fender přichází s inovativní akustickou kytarou. Tvar kopíruje jejich futuristický nástroj z 50. let

Text: BrainZone Promotion
Foto: archiv Kytary.cz

Jeden z největších a nejvýraznějších světových výrobců kytar, společnost Fender, uvádí v těchto dnech na trh nový model akustické kytary: Acoustasonic Jazzmaster. Nástroj navazuje na futuristický design elektrické kytary Fender Jazzmaster z roku 1959, kterou proslavili umělci jako Kurt Cobain, Thurston Moore ze Sonic Youth nebo J Mascis z Dinosaur Jr.

Acoustasonic Jazzmaster má ambici změnit celé odvětví strunných hudebních nástrojů, jež je po celá desetiletí definované jako ‘akustické‘ nebo ‘elektrické‘. Novinka totiž oba světy spojuje, a zavádí tak novou kategorii akustické kytary nabízející i ‘elektrické‘ tóny. Fender nový nástroj vyvinul s renomovaným výrobcem kytarového ozvučení, společností Fishman.

Mozkem Acoustasonic Jazzmasteru je ovládání, které dovoluje přepínat mezi bohatými akustickými i drsnými elektrickými zvuky. Ty lze navíc mixovat dohromady, a vytvářet tím další zvukové palety. O samostatnou elektrickou část se stará speciálně vyvinutý snímač od předního amerického vývojáře Tima Shawa. Technologie Acoustasonic navíc hráčům umožňuje užívat si komfortu tvaru těla a krku elektrické kytary, na kterou se hraje pohodlněji než na větší akustické kytary.

„Tento nástroj je výsledkem pětiletého vývoje v naší společnosti. Původní Jazzmaster se na konci padesátých let stal ikonou díky vynalézavým hudebníkům, kteří hledali kytaru, jež by dokázala vydávat jedinečné zvuky. Jsme rádi, že Acoustasonic Jazzmaster tuto tradici rozšiřuje. Díky třem výkonným snímačům dává instrument hudebníkům nepřekonatelnou zvukovou všestrannost,“ popisuje Billy Martinez, manažer Fender VP – divize akustických kytar a značky Squier, a připomíná, že společnost podobný koncept použila už u dvou předchozích modelů Acoustasonic Telecaster a Acoustasonic Stratocaster. „Jelikož Jazzmaster nyní představuje třetí řadu naší technologie Acoustasonic, dáváme tím jasně najevo, že se nejedná jen o zajímavý koncept. Acoustasonic Jazzmaster je připravený stát se průkopnickým nástrojem s dlouhodobým vývojem,“ uzavírá.

Podle zástupců společnosti Kytary.cz, která je autorizovaným prodejcem Fender v České republice, vznikl Acoustasonic Jazzmaster z nepolevujícího úsilí Fenderu o inovace, které trvá již od založení značky Leo Fenderem ve čtyřicátých letech minulého století. „Prvotřídní konstrukce i řemeslné zpracování definují tuto společnost jako leadera v oboru již přes 75 let. Nový Acoustasonic přichází se speciálně vyladěným tělem, vyřezávanou patou krku a špičkovou elektronikou. To vše dělá z kytary jeden z nejlepších nástrojů tohoto typu na trhu,“ popisuje marketinkový ředitel Kytary.cz Filip Černý s tím, že Acoustasonic Jazzmaster je k dispozici v pěti barevných provedeních: Ocean Turquoise, Natural, Tungsten, Tobacco Sunburst a Arctic White.

Původní model Jazzmaster, uvedený na trh v roce 1959, ohromil tehdejší hráče tvarem, který dodnes působí odvážně a futuristicky. Jazzmastery byly navíc k vidění i v těch nejdůležitějších okamžicích hudební historie, včetně obalu prvního žánrového alba My Bloody Valentine, památného vystoupení Radiohead na festivalu Glastonbury v roce 1997 či na kontroverzním vystoupení Elvise Costella v televizní show Saturday Night Live, které vedlo k zákazu umělce v tomto pořadu.

A co říkají na novou kytaru hudebníci? „I když jsem s novým Jazzmasterem jen krátkou dobu, vidím, jak kreativně jej lze ve studiu využít. Jsem nadšený,“ popisuje například Lindsey Buckingham, oceňovaný kytarista a frontman Fleetwood Mac, který dostal prototyp nástroje k vyzkoušení.

Lindsey Buckingham s kytarou zde: www.youtube.com


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 373

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *