RockShock

Internetový rockový magazin

Radim Pařízek naposledy odložil své bubenické paličky

Text: Jiří Olszar
Foto: Pavlína Hovjadská

Špatných zpráv neubývá, a ta z úterý 2. března 2021 přinejmenším tuzemské rockové fanoušky docela zaskočila. Ten den přesně v 18.45 hod. dotlouklo srdce českého bubenického matadora RADIMA PAŘÍZKA, jehož jméno budou mít příznivci klasického heavy metalu už navždy spojené s legendární skupinou CITRON.

Radim Pařízek se narodil 1. listopadu 1957 v Českém Těšíně a do širšího povědomí rockových fans se dostal v roce 1979, kdy nastoupil právě do skupiny Citron, kde nahradil tehdejšího bubeníka Milana Tutsche (ex-Katapult). První nahrávka, na které se podílel, bylo demo album Obratník raka (1981), které se dočkalo reedice v roce 2017. Od té doby už ale byl u všeho, co se v kapele až do dnešních dnů událo, a prakticky poměrně brzy se stal kapelníkem a manažerem.

S kapelou zažil vzlety i pády, rozchody i shledání a také těžké ztráty. Největší průlom v kariéře představovala zejména alba Plni energie (1986) a Radegast (1987), kde se u mikrofonu vystřídali Standa Hranický a Láďa Křížek. S deskou Radegast slavil úspěchy nejen na koncertech ve vyprodaných halách, ale i v anketě Zlatý slavík, v níž získala skupina v roce 1988 1. místo.

Hodně těžké chvíle nejen pro Radima Pařízka znamenaly nedobrovolné odchody jeho kolegů a kamarádů Jindřicha Kvity (1997) a Standy Hranického (2013). Oba podlehli shodně rakovině a určitě je lze považovat za členy, kteří ke klasické sestavě Citronu neodmyslitelně patřili. Poslední těžkou kapelní chvíli představoval hromadný odchod většiny členů v roce 2015, kdy zůstal Pařízek v kapele zcela sám. Brzy se ale obklopil novými spoluhráči (včetně navrátivšího se Ládi Křížka a zpěvačky Tanji). Přestože rozchod neproběhl zrovna v přátelském duchu, obě kapely (jak nový Limetall, tak nově poskládaný Citron) mohly vedle sebe fungovat a brzy si zase získaly patřičnou a zaslouženou pozornost fanoušků.

Přestože Radim Pařízek získal titul RNDr. na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně, jeho aktivity se většinou točily hlavně kolem muziky, a to i ve spojení s mediální sférou. Dlouhodobě v této oblasti podnikal, a tak si zejména rockoví a metaloví příznivci mohli dopřávat svou oblíbenou hudbu například na TV REBEL nebo rozhlasové stanici Rádio Čas Rock, která se postupem let stala patronem mnoha festivalů a akcí. Byl i majitelem vyhlášeného studia Citron, kde mimochodem nahrávaly i takové kapely jako Lucie, Arakain, Debustrol, Wanastowi Vjecy, Root a mnohé další.

Jeho mimořádné podnikatelské a manažerské schopnosti pomohly i samotnému Citronu, když už například za ‘bolševika‘ mohli vyrazit na turné do Německa s kapelou Rosy Vista a jako jedna z mála tuzemských kapel předskakovali pravidelně světovým hudebním ikonám, jako jsou třeba Whitesnake, Judas Priest nebo Def Leppard, a zahráli si na téměř všech velkých česko-slovenských festivalech.

Během svého života byl Radim velice aktivní a před čtyřmi lety dal dohromady i projekt Bohemian Metal Rhapsody, v němž se představilo mnoho zajímavých muzikantů a zpěváků (Heri Joesen, Pepa Michálek, Lukáš Písařík, Roman ‘Izzi‘ Izaiáš, Viktorie Surmová, Tanja, Honza Toužimský, Lucie Bílá ad.).

Nejen s Bohemian Metal Rhapsody měl ještě spoustu plánů (s Citronem plánoval například novou desku), ale netušil, že je již nestihne zrealizovat. Po zdravotních komplikacích způsobených nedávnou operací musel naposledy odložit své bubenické paličky a vydat se na pouť, ze které už není cesty zpět. Neodešel ale do světa, který by mu byl cizí, vždyť na něj čekají jeho staří kumpáni Jindra a Standa, se kterými zase rozjedou ten správný Rock, rock, rock!

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 3 / 5. Počet hlasů: 2

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 704

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *