RockShock

Internetový rockový magazin

Innersphere – Střed všeho bytí a existence

Text: Jiří Olszar
Foto: archiv skupiny

Plzeňská deathmetalová úderka INNERSPHERE právě v těchto dnech vydává u Slovak Metal Army své druhé oficiální album Omfalos. To vychází téměř přesně po třech letech od předchozího počinu Amnesia – a nejen toto období, ale především aktuální novinky shrnul v rozhovoru leader kapely, kytarista, zpěvák, skladatel a textař v jedné osobě MÍRA LITOMERICKÝ.

Po necelých třech letech vám vychází nová deska Omfalos, tentokrát u Slovak Metal Army. Proč ta změna vydavatele?
Pro nás to byl zase krok dál, chtěli jsme zkusit něco nového. S MetalGate jsme měli sjednané vydání jen Amnesie. Samozřejmě proběhlo oslovení několika vydavatelství. Domluvili jsme se s Jurou ze SMA – již delší dobu spolupracujeme, pomáhá nám i s koncerty a promem a hudba se mu líbí. Co se týká i termínu vydání, možností atd., hrálo nám to do karet a padla ruka do rukávu. Mimo to SMA vydali v posledních několika měsících řadu výborných alb.

V dnešní těžké době to muzikanti nemají lehké. Někteří se utápějí v depresích a nemají chuť ani nic tvořit, jiní naopak koncertní pauzu k tvorbě hojně využili. Jak to bylo u vás v případě přípravy, potažmo nahrávání nové desky?
Přiznám se ti, že poslední rok byl těžký. Jaro jsme víceméně věnovali jen přípravě na studio a nahrávání – to proběhlo ve druhé polovině května 2020 u Dana Frimla v The Barn. Na přípravu na studio nebo hudební složku této desky to zásadní vliv nemělo; je pravda, že jsme teda home office nebo distanční výuku náležitě využili… Po osobní i muzikantské stránce mě to jaro dostalo. Cítil jsem depresi z toho všeho, plány na celý rok 2020 byly rázem v prdeli – spousta času a práce pro nic. Bylo to těžce demotivující… Jsem ale rád, že jsme dělali právě novou desku, takže se bylo na co soustředit, mít cíl a jít dál. Od léta už jsme jeli v pracovním režimu – řešil se vydavatel, grafika alba (resp. její dokončení) a bylo léto, takže jsme nabrali vítr do plachet a odehráli alespoň tři akce. Na podzim jsme začali připravovat věci k promu alba a začal jsem psát i nové skladby pro další desku… Kdybych to shrnul, jedeme dál, tvoříme, máme cíl a jdeme za ním. Tím cílem do teď byla a je nová deska Omfalos a její promo a myslím, že jsme odvedli pěkný kus práce. Musíme se všichni poprat se situací, v jaké jsme. Rozhodně neházet flintu do žita.

Ještě před nástupem do studia jste museli řešit změnu na bubenickém postu. Jak do kapely zapadl Filip Wintr? Z nahrávky lze slyšet, že i přes své mládí je hodně talentovaný.
Bylo to těžké rozhodnutí měnit bicí těsně před studiem, ale bylo to nevyhnutelné. Zhruba dva týdny před studiem jsme si zavolali s Fífou ohledně situace s bicími, a stál tak před celkem brutálním úkolem nadrtit se všechny věci. Je pravda, že zrovna v tomhle ohledu nám pomohly restrikce, kdy měl Fífa díky distanční výuce apod. daleko více času na cvičení. Přípravu zvládl výborně a celkově do kapely zapadl jak hráčsky, tak lidsky – a ta deska plus studio pro něj byla také skvělá příležitost. Fífa má talent, a navíc je fakt dříč, cvičí víceméně pořád, a je to slyšet.

Už v úvodním intru Presentiment je dobře slyšet, jak jsou bicí skvěle nahrané a smíchané. Zvuk se myslím ale mimořádně povedl i celkově. Studio The Barn Dana Frimla jste navštívili již potřetí. Co bys řekl o téhle spolupráci a jak ty sám jsi se zvukovou stránkou spokojen?
Ten zvuk desky se dost povedl, Dan odvedl perfektní práci, a jestli čte tyto řádky, posílám za celou kapelu velké díky. S Danem se nám dobře spolupracuje, už nás má prokouknuté, ví, jak s námi pracovat, a zároveň i pro nás je to komfortní. Pracovat s ním v jeho studiu je radost. Když se dělal zvuk bicích a kytar už jen pro náběry, už v tu chvíli to znělo fakt dobře. Po zvukové stránce jsem za sebe určitě spokojený.

Při porovnání s předchozí nahrávkou Amnesia je patrné, že Innersphere není kapela, která by jen tak přešlapovala na místě. Já osobně vnímám Omfalos jako vyzrálejší záležitost, která je progresivnější, atmosféričtější a řekl bych i žánrově pestřejší. Jak bys popsal rozdíly mezi oběma alby ty sám?
Mezi těmi alby je velký rozdíl. To aktuální je celkově ucelenější, komplexnější, má i lepší zvuk a nově je tam daleko více samplů. Co se týká nástrojů, možná bych i řekl, že Omfalos je o něco jednodušší, ale ku prospěchu kompozice. Ale to je možná subjektivní pocit. Je evidentní, že jsme se za ty zhruba dva roky dělící tvorbu obou alb posunuli… Reálně asi máme i výhodu v tom, že si nedáváme úplně nějaké žánrové limity a píšeme a aranžujeme věci tak, aby se nám líbily.

Když jsem nakousnul zmínku o progresivitě, v rozhovoru pro Slovak Metal Army se zmiňuješ o tom, že jako kapela máte rádi progresivní rock/metalové kapely. Mohl bys být konkrétnější, co tě třeba z této oblasti nejvíce oslovuje?
Celkově mám rád zajímavější kompozice a struktury skladeb, rytmické změny, náladové změny a celkově vývoj. To je pecka. Konkrétně z kapel třeba Opeth, Enslaved, Leprous, Rush, Ulver, Steven Wilson, Porcupine Tree, King Crimson.

Jste jednou z mála kapel, které opravdu neznějí česky, a novou deskou to jen potvrzujete. S nahrávkou Amnesia, která byla u nás velice dobře hodnocena, jste ale vyrazili i za hranice. Jaká byla odezva na vaši tvorbu tam?
Dobré to je. Živě to bylo vzato vždy dobře, lidem se hudba líbila, ať to bylo v Německu, Rakousku, Polsku, nebo Chorvatsku. Dost nás potěšila recenze na Metal Jacket na GoatHell Festival, kde naše vystoupení bylo vyzdvihnuto v rámci koncertování na stagi po Pestilence. Z Chorvatska máme pak na našem YouTube kanálu i sestřih – no posuď sám, jak to vypadalo. (smích) Byl to underground, ale zato na plný koule, a na koncert ve Splitu nezapomenu.

„After the first headliner, the stage was ready for the last two bands scheduled for that day – Italian KYTERION and Czech INNERSPHERE. The two bands hadn’t had an easy task of playing right after the Death Metal Gods, but both of the bands had proven to be worthy of sharing the stage with Pestilence.“

Link na recenzi z GoatHellwww.metaljacketmagazine.com
Link na video – www.youtube.com/watch?v=lTR5hrE_uac

Reakce na Omfalos jsou otázkou nejbližší budoucnosti. Už jste ale stihli představit singl The Darkest Hour a nedávno i videoklip k titulní skladbě Omfalos. Dočkaly se už nějaké zpětné vazby?
Obě skladby jsou dobře přijaté. Obě patří do první poloviny alba a každá z nich je odlišná a zároveň jsou obě dělány tak, aby se hrály dobře živě… Negativní reakce byla pouze ze strany Google a YouTube na lyric video The Darkest Hour, že prý se jedná o šokující obsah. Jinak se zdá, že se šíří a poslouchají pěkně, což nás těší.

Jsou nové skladby nějak tematicky propojeny se samotným názvem Omfalos, nebo si všechny žijí svým vlastním příběhem?
Tematicky určitě souvisejí, ale každá skladba vystihuje odlišný motiv. My pojali Omfalos jako střed všeho bytí a existence, původce života, začátku a konce… Celá deska se zabývá tématy koloběhu života a smrti, vlastní existencí, lidstvím a našimi vlastnosti, nekonečného boje se sebou samotnými a světem či přírodou.

Máš při psaní textů nějaké osvědčené inspirativní zdroje? Z čeho jsi čerpal třeba pro texty na novém albu?
To nedokážu přesně definovat nebo generalizovat. U většiny skladeb napíšu první hudbu a do té pak slyším a skládám melodii zpěvu. Většinou to vyplyne z nálady samotné skladby, o čem to bude nebo jaká slova použiju. V rámci Omfala jsme s klukama řešili historicky možné pojetí a tematickou návaznost na Amnesii. Z toho se řekněme vyvinul koncept skladeb The Darkest Hour, Fire, Nature Of Sorrow a The Embodiment – zánik světa, který známe, kdy přežijí pouze poslední dvě bytosti – mladá dívka a strom, kteří spolu srostou v jedno, pohlceni plamenem katastrof a zániku starého světa… Nature Of Sorrow je o samotném pokácení = zabití této bytosti jistým člověkem (z jehož pohledu je album Amnesia vyprávěno) a ten v The Embodiment vysvobodí po tisíciletích dívku z umírajícího stromu. To je řekněme ta ‘příběhová spojitost‘ s Amnesií. Každá skladba ale stojí i sama za sebe specifickým tématem, otázkou lidství a bytí. Jsou to obrazy, metafory… Na dalším albu na to jdeme jinak – nepřipravujeme koncept či téma, ale dáváme tomu volný průběh. Mohu prozradit, že jedna nová věc je interpretací básně jednoho britského autora (není to Lovecraft a ani Poe).

Při pohledu na pěkně vyvedenou grafiku obalu si tak říkám, že by jí slušel i větší formát, tedy LP. Kdo je jejím autorem a uvažujete vůbec o vydání vinylu?
Autorkou kreseb je Martina Samková. O grafické ucelení, finalizaci designu a přípravu do výroby se postaral Tomáš ‘Chymus‘ Hanzl… Určitě bych rád viděl Omfalos na LP – je to ale také složitá otázka v době covidu. Rozhodně by tomu pomohlo, kdyby se dalo již koncertovat a podpořit tak i prodej alb – a zároveň také ne všechny společnosti fungují tak jako dříve (vč. výrobců hudebních nosičů). Rád bych, aby se deska dobře šířila a dala se pak realizovat výroba vinylů.

V jakých formátech tedy deska vyjde?
Deska zatím vychází pouze jako jewel case se slipcase (CD v pevném, plastovém obalu + kartonový rukáv s grafikou). Samozřejmě je hudba dostupná digitálně skrze streamovací platformy a na našem YouTube. Výhledově snad vinyl nebo další formáty. Uvidíme.

Ptát se na křest desky je asi zbytečné. Přesto, neuvažujete zatím aspoň o nějaké virtuální verzi křtu?
Virtuální křest určitě neplánujeme. Jakmile bude možnost ji koncertně pokřtít, tak to uděláme. Snad to bude v dohledné době, abychom nemuseli křtít třeba dvě desky naráz.

Nejlepší propagace nové nahrávky je určitě naživo, což momentálně ale není možné. Máte tedy vymyšlenou nějakou jinou propagační strategii?
V rámci proma Omfala spolupracujeme nově s externí PR agenturou, která nám pomáhá šířit povědomí o desce mezi řadou časopisů, rádií a zinů, na které ani sami kontakt nemáme nebo je neznáme. Chceme co nejvíce dostat hudbu k lidem, a to v první fázi jde víceméně stejně jen digitálně nebo tištěnou formou. To bychom dělali i za standardních podmínek. Celé se to snažíme podpořit také reklamou, abychom se dostali k fanouškům metalu, kteří nás třeba neznají… Do budoucna se chystáme udělat i pár videí – něco spíše dokumentární formou, abychom přiblížili celkově fungovaní v kapele i album a jeho vznik jako takový. Reálně plánujeme i playthrough videa.

Jak vůbec jako kapela vnímáte aktuální dění, případně jak zaplňujete volný čas, když se nedá koncertovat?
Ono je pořád co dělat – poslední týdny dělám hodně kolem přípravy proma a na tvorbě materiálu k němu; řešili jsme předprodeje CD a výrobu merche společně s jejich zasíláním. To až trochu opadne, budeme se zase více věnovat nové tvorbě, která již teď má své plody a syrového materiálu a nápadů máme poměrně hodně. Fífa zároveň dělá konzervatoř, takže ten stále cvičí covid necovid. A Luky s Márou také přidají ruku k dílu nebo se zabaví po vlastní ose třeba Warhammerem nebo pařením nových herních titulů… Jak vnímáme celkové dění? Je to na pytel – raději bychom koncertovali a fungovali stejně jako dříve. To teď ale nejde a jen doufáme, že se to brzy změní k lepšímu. Zároveň držíme pěsti všem angažovaným v kultuře, aby to ve zdraví přečkali a přežili tuto situaci.

Nová deska teprve vychází, ale tak mě napadá, když je ta dlouhá koncertní přestávka – a něco jsi už vlastně naznačil –, jestli se ti třeba už nehoní hlavou nové hudební nápady?
Honí, a není jich málo. Bude to chtít ještě trochu času dotesat je do těch správných tvarů.

Dá se opět předpokládat, že přijde další kapelní vývoj? Sám si to momentálně neumím představit a předpokládám, že i ty jsi s Omfalos maximálně spokojen.
Vývoj může dost reálně proběhnout. Nová deska nám pomohla vyladit to, co děláme, a myslím, že se nám dost povedla. Předpokládám, že na ni plynule navážeme. Zároveň teď tvoříme více společně na zkušebně a s Fífou za bicími máme zase trochu jiné možnosti a postupy v rámci skladeb. Budeme zkoušet nové věci, prvky? Určitě. Nově psané věci zatím znějí zase o něco více progresivně. Ale je před námi ještě kus cesty.

Na koncerty si samozřejmě ještě budeme muset počkat. Teď si ale vzpomínám na vaše úspěšné turné z roku 2019 s kapelami Nahum a Purnama. To byla skutečně parádní sestava. Je možné, že vás takhle ještě fanoušci někdy uvidí?
To byla skvělá tour, hned bych ji jel znova. Snad se situace zlepší, protože se něco peče. Víc ale zatím prozrazovat nebudu, je to relativně daleko a covid nikomu zatím nepřeje.

Pokud se situace brzy uklidní, kde by vás mohli letos fanoušci vidět poprvé?
Když se stane zázrak, tak na Orthodox Festu v Děčíně 16.–18. dubna. Pak na Agressive Music Festu 28. 5. nebo Metal Kingdom Festivalu v Německu 29. 5. Snažíme se pravidelně aktualizovat seznam koncertů na našem webu www.inner-sphere.com v sekci ‘tours & concerts‘. Teď ale těžko říct, co bude nebo nebude.

Asi nejen já si teď nejvíc přeju, aby ta blbá doba pominula a abychom si mohli konečně zase užívat muziku pěkně naživo. Konkrétně vás i s novou deskou Omfalos uvidím někde hrozně rád.
Už aby se stalo, je to dlouhé, ubíjející. Snad se brzy potkáme někde na koncertě. Měj se pěkně a děkuji za rozhovor.

www.inner-sphere.com
www.facebook.com/innerspheremetal

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 1404

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *