RockShock

Internetový rockový magazin

Punková sobota to po roce zase rozjela

3. října 2020, Dlouhý, Sokolovna Dlouhý

Text: Mária Nováková
Foto: Pavel Novák

V sobotu 3. října 2020 se konal v Sokolovně Dlouhý na Semilsku již tradiční hudební festival s příhodným názvem Punková sobota, který už názvem každému napověděl, jaká hudba se zde bude hrát. Tahle akce je jedna z posledních živých vystoupení na nějakou dobu, z důvodu vládních opatření, kdy od pondělí platí zákaz koncertování po celé republice. I Punková sobota 2020 měla namále. Pořadatelé zvažovali, zda vzhledem k současné situaci mají tuto akci uspořádat, nebo ji odpískat. Nařízení o místech k sezení a zavíračce ve 22.00 hodin bylo splnitelné a kapely měly zájem přijet a hrát na plné pecky. Pořadatel je úžasný človíček s punkovým srdcem a akci neodpískal, za což mu patří velký dík.

Celou akci odstartovala punkrocková kapela z Hořovic KNEDLOFIL, která hned v úvodu poděkovala za pozvání a vzkaz fanouškům byl jasný a stručný: „Lidi, bavte se!“ A lidi se bavili a kapela do nich prala super fláky jako Hustej sen, Pogo, hogo, fogo, Klobáska, Policejní kurvy a spoustu dalších.

Další v pořadí nastoupila kapela KONSPIRAČNÍ TEORIE ze Železného Brodu a to byl opravdový nářez. Fanoušci se osmělili a v průběhu koncertu začali tancovat pogo, které je spojené právě s punk rockem. Jako první zazněla pecka Zázračný lék, pak to mělo rychlý spád – Konspirační teorie, Údolí dutých hlav, Jistotní zakázka a Andělé krve – to byla bomba.

V průběhu pauzy jsme navštívili jídelnu, kde se podával řízek s domácím bramborovým salátem od Bláži, kuřecí čína à la Soptík s rýží nebo klobáska s chlebem. Já jsem si dala čínu a musela jsem se na šéfkuchaře jít podívat, protože takhle výbornou čínu jsem nejedla ani nepamatuju. Opravdu luxusní a za přijatelnou cenu. Náš fotograf měl řízek se salátem a jen se oblizoval. Klobouk dolů před kuchařským uměním a příjemnou obsluhou!

Po pauze následovalo velké překvapení, a to DUO PUNKULELE, ve kterém zahráli na ukulele a zazpívali HH Punkčenláma – Ivan Rut alias Kvílivý Hroch z Visáčů se svojí drahou polovičkou Karolínou Traktorkou pár songů. Tato dvojice přišla podpořit dnešní akci a slova jako: „Pankáči vždycky věděli, co je dobře. Tady vládne Anarchie a totál chaos,“ připomínající poslední desku od Visáčů, se setkala s obrovským aplausem všech přítomných.

Po 18.30 hodině nastal ten správný okamžik na vystoupení kapely INKOUST PANA BOUČKA. To už byl v sále sokolovny maximálně možný počet návštěvníků a atmosféra byla úžasná. Kapela dostala fanoušky do varu svými peckami z alba Historie, vydaného v loňském roce. Při hitech Vzpomínej, Dej nažrat kočkám, Policejní auťáky se tancovalo pogo ve velkém stylu. Musím ocenit parádní bicí, které jsou srdcem každé kapely, a famózní kytarová sóla.

Předposlední kapelou letošní Punkové soboty byla kapela OVČIE KIAHNE, která přijela z oblasti Českého ráje, a dalo by se říct, že hraje převážně ve stylu bigbítu. A není to žádná nová kapela, založená byla už před 14 lety, na kontě má pět alb a můžete ji potkat na různých charitativních festivalech. Dnes s sebou přivezla nálož parádní muziky, ostatně jako pokaždé. Mezi jinými to byly pecky Piješ moje pivo, Hořím, Stehenní kost, Ten pááán a další. Při songu Kouzlo mě zaujala hra na africký nástroj zvaný kalimba, u nás známý jako palcové piano. Musím ocenit parádní pohyb charismatického frontmana kapely Honzy Bílého, který to s fanoušky zkrátka umí. Na závěr kapela uctila památku Karla Fialy, který v ten den zemřel, a jak jinak než nesmrtelným hitem z Limonádového Joea.

Vrcholem večera byla legendární punková kapela PLEXIS, založená v roce 1984, což už je pěkná řádka let. Je to jedna z nejvýznamnějších punkrockových kapel v České republice, jejíž spoluzakladatel, zpěvák Petr Hošek, se přivítal s fanoušky a jejich jásot otřásal zdmi celé sokolovny. Takhle parádní koncert jsem už dlouho neslyšela, na vystoupení kapely Plexis se přišli podívat a užít si ho i někteří borci z ostatních kapel, které dnes vystupovaly. Jmenovat jednotlivé pecky by bylo zbytečné, byla to jedna hitovka vedle druhé. Pořadatelé pečlivě sledovali hodinky, a přestože fanoušci si žádali ještě hrát a i kapela by ráda hrála, čas byl neúprosný a okolo 21.45 hodin musela tahle perfektně rozjetá punková akce skončit.

Co říct na závěr? V posledních týdnech jsme se zúčastnili několika akcí, na kterých byla účast návštěvníků mizerná vzhledem ke korona krizi, ale v Sokolovně Dlouhý to bylo úplně jiné. Veškerá hygienická opatření byla dodržována, a přesto si Punkovou sobotu dokázali fanoušci punku parádně užít. Za to jim patří veliké poděkování. Též obrovské díky patří organizátorům akce a všem zúčastněným kapelám za skvělý zážitek, na který budeme ještě dlouho vzpomínat.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 766

One thought on “Punková sobota to po roce zase rozjela

  1. Moc děkujeme vám oběma za reportáž a fotky z naší akce, kterou děláme pro příznivce živé punkové hudby. Musíme ještě jednou poděkovat všem kapelám, co přijeli v této podivné době, jelikož byli ochotni zahrat za míň, pokud bude málo lidí. To jsme všem řekli na FB TJ Sokol Dlouhý …. A možná i proto byla návštěvnost v šesté historii této akce vlastně největší…. Díky patří samozřejmě i všem Sokolům, kteří se na akci podíleli, jelikož bez nich by nebylo nic Příští rok vás všechny zase rádi uvidíme

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *