RockShock

Internetový rockový magazin

Rock’n’rolloví Bright Eyes přijedou v náhradním termínu 18. 8. 2021 do Prahy

Text: D-Smack-U Promotion

Conor Oberst začal nahrávat své první skladby v Omaze v suterénu v roce 1995. Pokoušel se o jakýsi disent – osobní a politický, vnější i vnitřní. Byla to studie krásy v nestálosti – v hlase, víře, lásce, identitě a ve všem, co je mezi tím. Tak vznikali BRIGHT EYES, kteří se v srpnu měli vrátit do Lucerna Music Baru. Bohužel se tak nestalo a příznivci kapely si budou muset počkat až na příští rok. Nový termín koncertu je 18. 8. 2021.

Rok 2020 je naplněn mnoha výraznými výročími Bright Eyes. Album Fevers And Mirrors vyšlo před 20 lety v květnu, zatímco deskám Digital Ash In A Digital Urn a Iʼm Wide Awake Itʼs Morning bylo letos v lednu rovných patnáct. Ta druhá je mistrovské autorské dílo – vyšla za vlády prezidenta Bushe, během války v Iráku. Oberst zpívá o mrtvých vojácích, televizních skřetech, bezedné americké chamtivosti, boji o to, jak porozumět světu a sám sobě.

V roce 2011 vyšlo dosud poslední, deváté album Bright Eyes nazvané The Peopleʼs Key, jako předznamenání dlouhé pauzy. Klíčoví členové Bright Eyes – Oberst, multiinstrumentalisté Mike Mogis a Nathaniel Walcott – se pak věnovali vlastním projektům či spolupráci s jinými umělci.

Mogis produkoval desky svým oblíbeným folkovým kapelám First Aid Kit a Joseph, míchal průlomový debut Phoebe Bridgers z roku 2017 Stranger In The Alps. Mogis a jeho kolega Walcott se spojili při skládání hudby k filmům The Fault In Our Stars, Stuck In Love a Lovely Still. Walcott spolupracoval s Mavis Staples, First Aid Kit a M. Wardem, s U2 a jazzovým kytaristou Jeffem Parkerem. Dokonce hrál na turné s Red Hot Chili Peppers.

Oberst, který se věnuje hudbě již přes třicet let, vydal sólová alba Salutations (2017), Ruminations (2016) a Upside Down Mountain (2014), hostoval na deskách First Aid Kit, Phoebe Bridgers a Alt-J. Jeho někdejší punková kapela Desaparecidos po třinácti letech vydala v roce 2015 LP Payola. A v roce 2019 Oberst a Bridgers společně natočili album jako Better Oblivion Community Center.

Obrovský katalog Bright Eyes přesahuje žánry. Vyberte si – vibrující folk, elektrifikovaný rock nebo zvonivé country. Skvělé písničky a muzikantské mistrovství. V roce 2020 se měli Bright Eyes jako kapela vrátit pod indie gramofirmou Dead Oceans. V časech nejistoty a otřesů globálních a osobních světů se Oberst, Mogis a Walcott spojili ve jménu úniku i konfrontace. Pro Bright Eyes je návrat něčím přirozeným, pokračováním jejich zásadního přátelství – pilíře skupiny. Jako by se Bright Eyes vraceli domů.

Bright Eyes – 18. 8. 2021, 20.00 hod. (nové datum) – Praha, Lucerna Music Bar

Vstupenky za 720 Kč + poplatky od pátku na pokladně a webu Lucerna Music Baru (na pokladně bez poplatků) a v sítích GoOut.cz a Ticketportal. V případě nevyprodání vstupenek v předprodejích pak na místě v den koncertu za 790 Kč. Bright Eyes uzavřeli partnerství s PLUS1.org, proto 26 Kč z každé prodané vstupenky bude vyplaceno této organizaci poskytující důstojnost, spravedlnost a přístup ke komunitám, které to potřebují. Více info na www.plus1.org.

Více info:
www.thisisbrighteyes.com
www.facebook.com/BrightEyes
www.musicbar.cz
www.facebook.com/lucernamusicbar
www.facebook.com/dsmackupromotion

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 14

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *