RockShock

Internetový rockový magazin

Rot Kart Fest – I metalisti mají rádi děti

Text: Metal Heart Radio
Foto: Veronika Špundová Majerčíková

„Korona totálně zabila zábavu a kulturu. Kvalitní fesťák bez bohatých sponzorů a dotací neuděláš. Metalisti? To jsou ti vlasatci, že? Jak ti můžou prospět společnosti, prosím vás?” Ještě nějaké klišé je libo? S výše popsanými předsudky se setkáváme dnes a denně. Minimálně s prvním v posledních několika měsících, s druhým několik posledních let a s tím třetím? Rockeři a metalisté, obecně známí také pod společným označením ‘máničky’, de facto po celou dobu, kdy bigbítu propadli.

Nastavení společenského vnímání rockerů a metalistů je již delší dobu jasně dané. Vlasatý a vousatý týpek ve vestě plné nášivek, s malým dítětem, je povětšinou výjevem spadajícím spíše do sféry internetových memes a odžískovaná rockerka se s vysokou pravděpodobností v nominaci na matku roku také neobjeví. A přitom i metalisti mají rádi děti.

Říkají si ‘rebels’, našinci bude možná lépe vyhovovat česká varianta slova – rebelové, byť s populárním stejnojmenným muzikálem mají jen pramálo společného. Spojuje je jiný společný faktor – láska k rockové muzice a napříč republikou byste jich napočítali něco přes tisícovku. No, možná i více, protože tolik je jich aktivních na sociálních sítích – a to zdaleka nejsou všichni. A dalších několik se jich zapojuje do činnosti Rot Kart Bandy, jak se nazývá jejich sdružení, například od našich slovenských bratří.

Není tomu ani rok, co z jejich řad vzešel nápad „Uděláme si festival”, jenž byl vzápětí zchlazen drsným faktem „Nemáme prachy a nemáme ani sponzory”. No a tady bychom mohli skončit, protože nějak takto končí spousty projektů, sotva opadne počáteční euforie. Ne však tento…

Bezmála rok práce, hledání vhodného formátu akce, původní květnový termín zrušený vládním rozhodnutím a nakonec přece jen vytoužená odměna pro všechny zúčastněné ve dnech 28.–29. srpna v rapotínském Holiday resortu Losinka. Tak lze ve stručnosti shrnout cestu od samotného nápadu až po finální festival, který navzdory všem černým scénářům proběhl, byť k němu cesta sama byla o něco klikatější a vedla i přes několik bludných balvanů.

Nakonec však je nutno konstatovat, že první Rot Kart Fest proběhl úspěšně. Vysoce kladné hodnocení všech 13 účinkujících kapel je toho asi tím nejlepším důkazem a odměna celému pořadatelskému týmu v podobě totálně spokojených stovek bavících se ‘rebels’ i návštěvníků z blízkého i vzdáleného okolí jakbysmet.

Ještě chce někdo tvrdit, že uspořádat kvalitní festival v době koronavirové nelze? Možná. Když budete přemýšlet čistě ekonomicky, nemusí být první řeč čísel příznivá. Pokud do toho ale jdete srdcem pěkně ‘po rockersku’, tak jak k celé věci přistoupila Rot Kart Banda, pak se vám i prvotní prognózy začnou jevit v jiném světle.

A argument, že kdo do toho jde srdcem, nevydělá ani na slanou vodu? To byla vlastně ta hlavní výzva celého projektu a současně ten poslední mýtus, na jehož pokoření jsme si museli počkat až 2 týdny po festivalu, do pátku 11. září.

Byť je to historicky datum nešťastné, pro pořadatelský tým festivalu zůstane už napořád dnem, kdy mohli definitivně zaklapnout bránu za prvním Rot Kart Festem symbolickým předáním dvou šeků z výtěžku festivalu. Každý z umělecky zpracovaných šeků má hodnotu 70 000 Kč a jejich příjemcem se stala organizace, která celou Rot Kart Bandu po celou dobu příprav festivalu morálně držela a hnala vpřed – občanské sdružení Šance Olomouc, o. p. s., jehož prostřednictvím dar poputuje Hemato-onkologickému oddělení dětské kliniky FN Olomouc a Plazmaferetickému centru Nemocnice Šumperk.

Mise je splněna a sluší se poděkovat, byť vyjmenovat všechny, kteří si slova díků zaslouží, by bylo na text ještě jednou tak dlouhý. Poděkování patří všem členům Rot Kart Bandy a partnerům a podporovatelům Rot Kart Festu. Ať již jednotlivým osobám, či partnerům festivalu, kteří při prvním ročníku věřili, že nápad se podaří dotáhnout do zdárného konce. Bez jejich nezištné podpory by se festival nikdy neuskutečnil. Poděkování patří rovněž všem lidem z produkce a pořadatelského týmu, kteří celý festival odmakali bez nároku na honorář, který věnovali ve prospěch výše uvedeným organizacím.

Totéž lze říci o všech zúčastněných kapelách, které se vzdaly honoráře a předvedly výkon, který lze bez výjimky nazvat jako ten pravý festivalový. Navíc všechny kapely věnovaly část svého merchandise do dražeb, jejichž výtěžek šel opět oběma uvedeným organizacím.

Rovněž velké poděkování patří Holiday resortu Losinka, který akci poskytl své úžasné zázemí včetně personálu, jenž byl prostě dokonalý a po skončení festivalu dále poskytl finanční dar ve formě části marže ze všech vypitých festivalových piv. „Mámo, dám si ještě jedno,” tak byla v tomto případě velmi záslužná věta.

A co Rot Kart Fest 2021? Bude! Tak co? Ještě něco nejde?

Související odkazy:
Web Rot Kart Festu www.beneficni-koncert.cz
FB Rot Kart Bandy – www.facebook.com/groups/2187317164851452
FB Rot Kart Festu www.facebook.com/RotKartFest

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 970

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *