RockShock

Internetový rockový magazin

Festival Krásný ztráty live byl, je a bude!

Text: Metronome Festival
Foto: archiv festivalu

I ten největší optimista do poslední chvíle musel pouze doufat, že festival Krásný ztráty live letos proběhne. Situace kolem živé kultury mu za dnešní koronavirové doby úplně nepřála, ale jednou pořadatelé prohlásili, že festival bude, a taky že byl. Na malebném statku ve středočeských Všeticích o víkendu 14.–15. srpna vypukl čtvrtý ročník mezigeneračního hudebního festivalu, který přilákal téměř 1000 návštěvníků, a elegantně tak vyčerpal povolenou kapacitu pro pořádání venkovních akcí. Velký areál s dostatkem rozlehlých luk navíc umožnil jak rozestupy, tak zážitek z neobvyklé komorní akce, kdy fanoušci spokojeně a nadšeně aplaudovali všem vystupujícím. Již tradičně zde vystoupil garant festivalu MICHAL PROKOP, o kterém mohli návštěvníci zhlédnout i dokument Až si pro mě přijdou. Ten zde byl promítnut v exkluzivní předpremiéře a vyvolal opravdu mimořádný ohlas, kdy v nadšeném davu došlo i na slzy dojetí.

Mezi vystupujícími dále nechyběla ani velká jména hudební scény jako MICHAL AMBROŽ a HUDBA PRAHA, IVAN HLAS TRIO, LUBOŠ POSPÍŠIL a jeho kapela 5P, BUTY a hlavní hvězda sobotního večera, skupina MONKEY BUSINESS. Došlo i na mnohá neobvyklá setkání, kdy nestor naší rockové scény Michal Prokop hostoval s Triem Ivana Hlase, se skupinou Hudba Praha a improvizovaně také v duetu s Matějem Ruppertem nadchnul publikum svým soulovým zpěvem. To, že se Michal Prokop přidal na samotný závěr i k rozjetým THE ATAVISTS, svědčí nejen o jeho úžasnému citu pro improvizaci, ale také o jeho neutuchající vitalitě.

„Už na jaře jsme fanouškům slíbili, že festival bude, a varianta, že se to nepovede, pro nás neexistovala. Přineslo to s sebou spoustu komplikací, ale o to krásnější zážitek to pak byl. Především i díky návštěvníkům, kteří v tak hojném počtu dokázali, že živá kultura, hudba a koncerty jim chyběly a stojí za nimi. Pro některé umělce šlo navíc o úplně první koncert po několika měsících,” popisuje organizátor festivalu David Gaydečka.

Festival zahájila hanspaulská legenda, známý písničkář a hudebník Ivan Hlas. Během pátečního odpoledne vystoupil v oblíbeném uskupení Ivan Hlas Trio. Na autora hudby k filmu Šakalí léta navázala známá ostravská kapela Buty, která roztančila i toho nejsedavějšího návštěvníka. Po ní vystoupil garant festivalu Michal Prokop se skupinou FRAMUS FIVE. Pro Michala Prokopa byl letošní ročník dárkem k narozeninám, které měl ve čtvrtek a na které nezapomněli ani návštěvníci a společně mu nadšeně gratulovali zpěvem a dobrou náladou. Do noci se pak po rozlehlých loukách nesly skladby legendární kapely Michal Ambrož & Hudba Praha a skupiny LAURA A JEJÍ TYGŘI.

Sobotní odpoledne zahájila předpremiéra filmu Až si pro mě přijdou, na kterou navázalo TRIO PROKOP, ANDRŠT, HRUBÝ se svým akustickým koncertem. Během odpoledne se na hlavní scéně vystřídal nestárnoucí Luboš Pospíšil + 5P, a kritikou i veřejností stále více ceněná kapela LANUGO. Hlavní čas patřil skupině Monkey Business, která letos slaví dvacet let na hudební scéně. Program na hlavní scéně uzavřela vynikající, několika Anděly oceněná, mladá skupina The Atavists, hrající dynamický stoner rock v mixu šedesátkového rhythm and blues. Celý festival již tradičně moderovalo duo Bauer a Prokop z divadelní skupiny VOSTO5.

Na festival, který pravidelně spojuje ty nejlepší tuzemské hudebníky napříč generacemi, se fanoušci mohou těšit opět za rok. Tradičně tedy proběhne opět ve Všeticích od 13. do 14. srpna 2021, ve dnech, kdy Michal Prokop slaví své narozeniny.

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 5

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *