RockShock

Internetový rockový magazin

Festival hlásajúci návrat k rock/metalovej tradícií v Martine ohlásil headlinera

Text: Štefan Dibdiak

Mesto Martin má dlhoročnú hudobnú tradíciu v modernej pop-music. Spomeňme len kapely, ktoré sa tu sformovali, cvičili, obrusovali svoje hrany a zvýrazňovali svoje inštrumentálne umenie – napr. Team, Horská Chata, Homo Sapiens a iné.

V časoch pred rokom 1990 a neskôr po ňom tu vznikalo mnoho kapiel na punkovom, metalovom či rockovom základe a mesto Martin malo povesť akéhosi centra undergroundovej scény na Slovensku. Spomeňme len Editor, Lunatic Gods, Prípad Ewi Burdovej a iné.

Žiaľ, táto eufória z počiatočného obdobia sa postupne vytratila a dnes už ostali len nostalgické spomienky v hlavách dnešných štyridsať- a päťdesiatnikov. Organizátori sa teda rozhodli túto dieru na hudobnom poli zaplniť myšlienkou na zriadenie a prevádzkovanie každoročného rockového festivalu.

Festival s originálnym názvom Jafura Fest má pripomenúť ovocie (čučoriedka), ktoré sa na Martinských holiach, čo obklopujú Turčiansku kotlinu, zbiera a konzumuje oddávna. Je tu ale snaha znova ho dať do povedomia širším vrstvám návštevníkov festivalu. Názov zároveň neinklinuje k vyhranenému žánru v rámci hudby – preferované budú žánre rocku a metalu. Krásny slovenský výraz čučoriedka zároveň prezentuje v prenesenom význame aj devu – aspoň tak to poznajú Slováci, ktorý prišli do styku s dielom p. Jula Satinského.

No a záverom – názov Jafura Fest sa rozhodli trochu dostať do medzinárodného kontextu. Preto bude fest niesť v názve formu – Yafura Fest.

Na spustenie tejto tradície je uprednostnená myšlienka jednodňového festivalu s pomocným podtitulom ‘od dvanástej do dvanástej’ teda od 12.00 do 24.00.

Festival zverejnil už 9 účastníkov tohtoročného Yafura Festu:
RAINwww.rainband.info
AHARDwww.ahard.cz
THE PANTwww.thepant.cz
POWER 5www.power5.cz
BULLET HOLESwww.bulletholes.sk
HOW NO CUCwww.hownocuc.estranky.sk
CALIBER Xwww.bandzone.cz/caliberx
IRONBOUNDwww.facebook.com/ironboundpl

Na doplnenie tejto zostavy uvádza festival 10. člena a zakončí tak túto sériu. Poslednou desiatou kapelou je legendárna brnenská heavymetalová skupina založená už v 1985. Aj napriek turbulentným rokom, či dokonca pauze medzi rokmi 2002 a 2009, sa kapela dala dohromady, nabrala sily a opäť ponúka to najkvalitnejšie z tuzemskej scény. Jedným z jej významných členov je aj bubeník Martin Škaroupka (Cradle Of Filth, Lunatic Gods, Inner Fear). Kapela vydala za svoju doterajšiu existenciu 7 albumov – posledný je zatiaľ z r. 2018 Soumrak Titánů. Už musí byť skoro každému jasné, že kapelou, o ktorej sa bavíme, je brnenský TITANIC! Tento rok okrem toho oslavuje 35 rokov na scéne, ktoré mu pomôžeme osláviť spolu s vami.

Yafura Fest – 12. 9. 2020 – Martin, areál SIM

Súvisiace odkazy:
www.facebook.com/YafuraFest
www.facebook.com/events/130888641672099
www.listkarna.cz/serviceItem/212

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 9

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *