RockShock

Internetový rockový magazin

Festival Krásný ztráty Live zve na mezigenerační program

Text: Sabina Turšnerová

Festival Krásný ztráty Live navzdory koronavirovým omezením proběhne v plné parádě 14. a 15. srpna. Bude opět tradičním setkáním několika muzikantských generací a přinese výjimečné jednorázové spolupráce, které se nejspíš už nikdy nebudou opakovat. Mezi veterány hudební scény, kteří na festivalu, jenž proběhne opět v malebném prostředí statku ve středočeských Všeticích, vystoupí, nebudou chybět MICHAL AMBROŽ a HUDBA PRAHA, LAURA A JEJÍ TYGŘI nebo LUBOŠ POSPÍŠIL s kapelou 5P. Mladší krev zastoupí LANUGO či THE ATAVISTS. Tato jména doplňují již dříve ohlášení IVAN HLAS TRIO, BUTY a MONKEY BUSINESS. Nebude pochopitelně chybět ani garant festivalu Krásný ztráty Live MICHAL PROKOP, a to s oběma svými formacemi, tedy plným obsazením kapely FRAMUS FIVE i s akustickým triem. Vstupenky včetně balíčků obsahujících ubytování lze zakoupit na webových stránkách festivalu
www.krasnyztratyvsetice.cz.

Už od svého prvního ročníku před pěti lety dbá festival Krásný ztráty Live na dvě věci: jednoznačnou a nezpochybnitelnou kvalitu produkce všech účinkujících, nad jejichž výběrem osobně drží ochrannou ruku Michal Prokop, a dále inspirativnost mezigeneračního programového mixu. Ten kromě členitosti posluchačských zážitků také umožňuje nejrůznější hudební setkání přesahující běžné festivalové sety jednotlivých účinkujících. Jejich aktérem a hybným motorem bývá nejčastěji právě Michal Prokop.

„Přemýšlíte, kam na dovolenou u nás? Pojeďte do Všetic! Na statku Všetice už sice kapacita není, ale podařilo se nám zajistit exkluzivní ubytování v okolí festivalu, ať už je to hotel Karlov, Benica Benešov, Atlas Benešov, nebo rodinný hotel Týnec,” říká Vladimír Malák, majitel statku a dodává, že zájemci o balíčky s ubytováním mají psát na e-mail recepce@vsetice.cz.

Jaká konkrétní výjimečná muzikantská setkání nás ve Všeticích čekají, se zatím můžeme jen dohadovat. Oproti minulým letům letošní dramaturgie sáhla vesměs do relativně hodně odlišných hudebních okruhů, nikdo z účinkujících vlastně není typickým generačním vrstevníkem Michala Prokopa, vycházejícím přímo z hudební estetiky 60. let. I ty největší hudební legendy aktuálního programu mají kořeny spíše buď v artrockových spádech 70. let jako Luboš Pospíšil, anebo v nové vlně začátku osmé dekády jako Hudba Praha nebo Laura a její tygři. Ivan Hlas sice aktivně konec ‘sixties’ pamatuje a má kořeny v blues, v čemž se s festivalovým hostitelem shoduje, byl ale příslušníkem poměrně uzavřené hanspaulské muzikantské komunity, vytvářející na kopci nad Prahou velmi zajímavé muzikantské ghetto.

Kapely hudebníků středního věku, jako jsou BUTY nebo MONKEY BUSINESS, ve své tvorbě symbolizují žánrovou nespoutanost, kterou odstartovala uvolněnost 90. let. Totéž, jen s nižším věkovým průměrem a kratší dobou existence, lze vlastně říct i o Lanugu, spíš ze zvyku označovaném za pop-jazzové, i o chytře rockových The Atavists.

Paralelně s hlavní festivalovou scénou poběží také alternativní pódium, které svou dramaturgií navazuje na tradici Všetické jízdy, festivalu, který v této lokalitě Krásným ztrátám Live předcházel. Také zde se můžeme těšit na stylový i generační mix od legend českého hardcoru NAŠROT přes zavedené alternativní kapely STROM STÍNU či JIŘÍKOVO VIDĚNÍ až třeba po post-rockové klubové hvězdy NAUZEA ORCHESTRA.

Kapacita festivalu Krásný ztráty Live je omezená a není v tuto chvíli jasné, jaké budou další kroky vlády v uvolňování podmínek, na něž by pořadatelé festivalu mohli navázat. Zájemci o vstupenky by tedy neměli váhat, a to ani s nákupem ubytování, které lze pořídit spolu se vstupenkou ve výhodném balíčku. Pořadatelé zdůrazňují, že Krásný ztráty Live proběhnou i díky volbě vhodné lokality s rozsáhlými plochami zeleně, umožňujícími případné rozestupy, s maximálním důrazem na bezpečnost návštěvníků, a to i vzhledem k aktuální covid situaci.

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 5

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *