RockShock

Internetový rockový magazin

Slovak Metal Army představuje očekávané album slovenských Gloom

Text: Slovak Metal Army

Původně gothicmetalový projekt GLOOM byl založen v létě 2001 Radoslavem Priputenem, bývalým bubeníkem deathmetalové skupiny Insepultus. Gloom se stali plně funkční kapelou na začátku roku 2002 poté, co se ke skupině připojili Igor Tinák (kytara, ex-Insepultus), Tomáš Miščík (kytara), Ivan Eliaš (baskytara), Ondrej Blaščák (klávesy) a Peter Štofanik (zpěv).

Gloom se poprvé naživo představili v létě 2003 a později, začátkem roku 2004, začali nahrávat svůj první devítistopý promo materiál ve studiu Perina. Tento promo materiál byl nahrán bez zpěváka Petera kvůli jeho špatnému zdravotnímu stavu, takže ho nahradil Marián Dráč, hostující zpěvák slovenské metalové skupiny Frown. Gloom hráli stále více koncertů na Slovensku a objevovali se také na pódiích v Polsku.

Na začátku roku 2006 vydali Gloom první dlouhohrající nahrávku Nostalgia u vydavatelství Mystic Empire Records. Na jaře 2006 bubeník Radoslav opustil kapelu kvůli svým pracovním povinnostem mimo Slovensko, takže Martin Eliaš nějakou dobu pomáhal jako hostující bubeník a hrál některé živé show. Brzy se ale kapela rozpadla kvůli vážným neshodám mezi členy kapely. Krátkodobé vzkříšení kapely se objevilo v roce 2008 v této sestavě: Radoslav, Igor, Ivan, Marián a nová členka Lucia Marinčáková (klávesistka), brzy však, v květnu 2009, skončila.

Návrat Gloom přišel v roce 2014 po dlouhé pauze. Radoslav a Igor začali tvrdě pracovat na nových písních. Do kapely přišel Ivan (jejich starý baskytarista), kytarista Tomáš Čekan a zpěvák Martin Pazdera. Na začátku roku 2015 však Ivan a Tomáš kvůli neshodám skupinu opustili. V létě 2015 se ke skupině připojil nový baskytarista Miroslav Maľcovský a všichni členové se pak zaměřili na nový materiál.

V dubnu 2016 byl ve studiu Umpax natočen nový singl Souls Walk Apart, který byl symbolem nového, téměř hotového alba Catharsis, jehož nahrávání probíhalo také ve studiu Umpax. Kapela se znovu objevila na pódiích. Po dlouhém hledání klávesáka se ke skupině připojila nová členka Barbora Petrášová a Gloom byli konečně zase plní síly.

Druhá dlouhohrající deska Catharsis byla pak vydána v březnu 2017 společností Metal Age Productions a kritici a fanoušci ji dobře přijali. Koncem roku 2017 Gloom odehráli několik koncertů jako předkapela XIII. století během jejich slovenského turné. Klávesistka Barbora poté kapelu opustila. V roce 2018 se Gloom objevili na pódiích na několika festivalech a také jako předkapela německých Crematory, tentokrát s hostujícím klávesákem Ondřejem Blaščákem.

Rok 2019 byl plný koncertů a tvrdé práce na novém albu. Ondřej brzy opustil kapelu a Gloom začali v létě 2019 nahrávat své třetí album Awaken, které 8. dubna 2020 vydá Slovak Metal Army. Singl Everything Ends z tohoto alba byl vydán 5. února jako oficiální lyric video.

Aktuální sestava Gloom:
Martin Pazdera – zpěv
Igor Tinák – kytara
Miroslav Maľcovský – baskytara
Radoslav Priputen – bicí

Tracklist Awaken:
01. Feel The Pain
02. Everything Ends
03. Bleed In My Arms
04. Fragments Of Life
05. Broken
06. Hollow
07. Lovecry
08. Epilogue
09. Noose

Kontakty a odkazy:
jussylee@gmail.com
www.facebook.com/gloomslovakia
www.slovakmetalarmy.sk
www.facebook.com/slovakmetalarmy
www.slovakmetalarmy.bandcamp.com

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 36

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *