RockShock

Internetový rockový magazin

Na Fajtfest dorazí Lionheart, kultovní First Blood či brutální Chelsea Grin

Text: Jiří Olszar
Foto: archiv festivalu

Populární Fajtfest se během let rozrostl do vskutku obřích rozměrů, a tak není divu, že letos do areálu Ski Clubu ve Velkém Meziříčí zavítá více jak 30 kapel z všemožných koutů světa, které doplní i vybraní zástupci tuzemské hudební scény. Ve dnech 9.–11. července 2020 si tak na své přijdou jak příznivci punku či hardcoru, tak i brutálního deathcoru, metalcoru, thrash metalu a dalších, převážně tvrdších metalových či corových odnoží.

Čtvrteční program (9. 7.) nabídne například americké KNOCKED LOOSE. Původně hardcore/punková smečka postupem času značně přitvrdila, a na aktuálním a velice dobře hodnoceném albu A Different Of Blue je tak možné slyšet i prvky metalcoru. Koncerty kapely, která vystupuje po boku takových veličin jako Terror nebo Stick To Your Guns, provází absolutní šílenství na pódiu a hlavně pod ním. MOSCOW DEATH BRIGADE přijedou z Ruska a fanouškům naservírují svůj vlastní styl nazvaný ‘circle pit hip-hop’. Pod tímto označením se skrývá mix hardcoru, punku, hip-hopu a elektra. Tahle kapela se s tím moc nemazlí a bourá hranice stylů. Tak trochu mimo žánrové festivalové koleje vyjede švédská formace NORMANDIE. Že je ale jejich muzika postavená na alternativním rocku zajímavá, o tom ostatně loni přesvědčili na Rock For People. Němečtí THE TEX AVERY SYNDROME pro změnu pořádně přišlápnou na plyn. Díky svému neurvalému mixu death metalu a hardcoru jsou označování jako nejšílenější kapela v Německu. Na festival přivezou i svou loňskou novinku Origin. Hodně exoticky budou znít BILLY THE KID z Kostariky. Muziku vycházející z hardcoru, reggae a hip-hopu vkusně obohacují o latinskoamerické prvky. Fajtfest dává tradičně šanci i neokoukaným kapelám a jednou z nich budou i šumperští FREAKVENCIES. Ti zchladí či rozpálí všechny přítomné divokým metalcorem. SECRETS OF SEPARATION už ale žádnou neznámou určitě nejsou a svým progresivně laděným melodickým metalcorem rozsekají vše, co se jim postaví do cesty. Jako takové zpestření prvního festivalového dne bude vystoupení slovenské revivalové formace RAGE AGAINST THE MACHINE GUERILLA TRIBUTE BAND. Ta připomene ty největší hity americké rap/metalové legendy.

Páteční den (10. 7.) pak představí jednoho z headlinerů – americkou hardcorovou megastar LIONHEART. Ta bezesporu patří mezi to nejlepší, co lze na světové hardcorové scéně momentálně slyšet. Po dvouletém nepřetržitém turné si našli loni čas i k návštěvě studia, aby světu představili další skvělý počin v podobě alba Valley Of Death. Jejich krajané CHELSEA GRIN pro změnu hrnou svůj styl pěkně brutálně, a to přímo v deathcorovém duchu. Po změně frontmana za zkušeného Toma Barbera ze spřízněných Lorna Shore vydali v roce 2018 poslední řadovku Eternal Nightmare, na které ještě více přitlačili na extrémní pilu. Australské DEEZ NUTS si pořadatelé Fajtfestu přáli už dlouho, ale až letos vše zapadlo do těch správných kolejí. Účast téhle hardcore/punkové hvězdy udělá radost nejen pořadatelům, ale určitě i všem fans, kteří se na festival chystají. Loni v říjnu vydali skvělé album You Got Me Fucked Up, takže další důvod, proč si je nenechat ujít. Svou plnoletost na festivalu oslaví další americká hardcore/punková smečka FIRST BLOOD. Během 18 let slušně provětrali sestavu, a jediným původním členem je tak zpěvák Carl Schwartz. Zbytek kapely se zformoval v loňském roce a letos měli vyrazit s Deez Nuts na společné evropské turné, které bylo ale kompletně zrušeno. Fanoušci ale smutnit nemusejí, protože si obě kapely užijí na Fajtfestu. Mix rapu a nu-metalu není v našich zemích až tak obvyklý, natož aby zaujal posluchače i v zahraničí. Zdeněk Veselý alias REDZED ale tohle přesně splňuje a přesvědčí o tom i návštěvníky festivalu. THE OKLAHOMA KID z Německa je další poměrně neokoukaná metalcorová kapela. Po dvou EP a singlu přišli loni konečně s debutem Solarray, který je pekelně dobrý. Female-fronted kapely nejsou na Fajtfestu až tak v kurzu, ovšem ruští alternative/groovemetaloví BLIND IVY jsou natolik zajímaví, že jim pořadatelé jednoduše neodolali. Další švédská parta AVIANA je na hudební mapě poměrně čerstvým jménem. Vznikli teprve v roce 2016, ovšem loni si připsali na konto velmi povedený debut Epicenter. Ostravští THE TRUTH IS OUT THERE byli pravidelnými účastníky Fajtfestu, ale nějakou dobu si dali od festivalu pauzu. Po třech letech se ovšem vracejí na místo činu, aby zde zároveň představili loňskou novinku All Little Revolutions. Pořádný slam bordel budou servírovat deathcoroví SILENT GENERATION z Prahy, z Karlových Varů dorazí a hardcorovým kladivem všechny umlátí CENSORSHIT a hardcorovou poctivostí návštěvníky osvěží i táborští MERESIEW.

Ani v sobotu (11. 7.) nebude o kvalitní muziku rozhodně nouze. Důkazem budiž kanadská hardcorová parta OBEY THE BRAVE, která se na Fajtfest vrací po dvou letech. A vrací se s velkou pompou, kterou představuje skvělá loňská novinka Balance. Francouzští LANDMVRKS a jejich poslední album Fantasy budou festivalovým fanouškům zaručeně chutnat. Na tenhle mix ‘přístavního’ metalcoru a hardcoru prostě ‘fajtfesťáci’ dobře slyší. Další kanadskou smečkou budou neučesaní a vzteklí GET THE SHOT. Hardcore a thrash metal v jejich podání je přímo vražedná kombinace. I naši jižní sousedé občas vyvrhnou do světa zajímavé spolky. A crossover/thrashoví INSANITY ALERT jsou toho zářným příkladem. Už třikrát prezentovali svou agresivní muziku na oficiálních ‘plackách’. Naposledy loni v lednu, kdy vydali desku 666-Pack. COCOTTE MINUTE označují svůj styl jednoduše jako ‘metal’. Tak jednoduché to ale není, neboť v jejich muzice lze najít prvky nu-metalu, hardcoru, alternativního rocku a dalších žánrů. Po menší pauze se vrátili skvělým albem !Rituál, kmen a srdce a kmen! a ještě lepším EP Veď mě! Podobně boří styly i pražští ATARI TERROR. V létě se nikde jinde než na Fajtfestu nepředstaví, proto by byla velká chyba je minout. Pořádnou dávku energie vlijí do žil i francouzští BLACK BOMB A. Tahle old school hardcorová úderka letos slaví čtvrtstoletí existence, takže lze čekat profesionální výkon okořeněný i špetkou thrashe a metalcoru. ATENA je jeden z největších objevů norské metalcorové scény. Nejsou jim cizí ani hip-hopové úniky či klasická muzika. Post-black/shoegaze, to je doména českobudějovických DÆRRWIN. Kdo má rád neotřelé alternativní postupy, u tohohle bude chrochtat blahem. Domácí HORRIBLE CREATURES se na Fajtfest vrátí po dvou letech, a jak je jejich dobrým zvykem, svým agresivním thrash/death soudem vyženou z mozků všechny chmurné myšlenky. Zlí deathmetalisti BAD VICTIM mají od prosince venku nové CD Síra a chlad a do areálu Ski Clubu dorazí zřejmě pěšky, neboť pocházejí přímo z Velkého Meziříčí. Tohle bude pořádný výplach mozků a tělních dutin.

9.–11. 7. 2020 – Velké Meziříčí, Fajtův kopec 1741, areál Ski Club

Další informace najdete zde:
www.fajtfest.com
www.facebook.com/fajtfest
www.facebook.com/events/1944682628967996


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 133

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *