RockShock

Internetový rockový magazin

Začátkem října přijede do Prahy jeden z nejlepších kytaristů světa Eric Gales

Text: Zdena Selingerová
Foto: Mathieu Bitton

ERIC GALES se českému publiku představil v roce 2013 na Jazz & Blues festivalu v Ústí nad Labem a hned v roce následujícím v pražském Lucerna Music Baru. Letos se Eric do prostoru legendárního hudebního klubu v Praze opět vrátí. Tento neobyčejný umělec, jenž kříží moderní rock s blues takovým způsobem, že nenechá nikoho chladným, zahraje 12. října opět na pódiu Lucerna Music Baru.

Vstupenky jsou k dispozici v předprodejní síti Goout.

Před šesti lety zde byl nazýván hudební senzací, nyní o něm jako o jednom z nejlepších kytaristů na světě hovoří i hudební ikony jako Joe Bonamassa, Carlos Santana, Dave Navarro nebo Mark Tremonti.

Joe Bonamassa: „Jeden z nejlepších, pokud ne vůbec nejlepší kytarista na světě.”
Carlos Santana: „Je naprosto neuvěřitelný.”
Dave Navarro: „Je záhada, že Eric Gales není to největší jméno v rockové kytaře.”
Mark Tremonti: „Tenhle chlapík by mohl být tím nejlepším hráčem na Zemi.”

Od dětství poslouchal se svými bratry Eugenem a Manuelem spoustu hudby, doma buráceli Jimi Hendrix, Cream, Muddy Waters, Blue Cheer, Albert King, John Lee Hooker, King’s X a Stevie Ray Vaughan. Zajímavostí je, že se pravák Eric naučil podle svých starších bratrů Eugena a Manuela – Little Jimmy Kinga – hrát jako levák.

Brzy si jeho talentu všimli lidé z Elektra Records, kde mu v jeho šestnácti letech vydali v roce 1991 debutové album The Eric Gales Band. O dva roky později vyšlo Picture Of A Thousand Faces a v roce 1995 se všichni tři bratři sešli na albu Left Hand Band pod názvem The Gales Brothers. Eric v následujících letech vystupoval jako Lil E s hip-hopovými partami Prophet Posse a Triple 6 Mafia.

V roce 2001 se vrací a nahrává své první album na MCA Records That’s What I Am. Následují desky u Shrapnel Records Crystal Vision (2006) a The Psychedelic Underground (2007). A čtyři alba na Blues Bureau Internation – The Story Of My Life (2008), Layin’ Down The Blues (2009), Relentless (2010) a Transformation (2010).

Rok 2009 strávil v káznici Shelby County Correction Center za držení drog a zbraně.

V roce 2013 vydává instrumentální album Ghost Notes (Tone Center Records) a Pinnick Gales Pridgen (Magna Carta). Na tom druhém spolupracoval s dUg Pinnickem (Kingʼs X) a Thomasem Pridgenem (Mars Volta, Suicidal Tendencies), je ve stylu psychedelického blues, hard rocku a progresivního soulu/R&B a vyšlo v roce 2014. Téhož roku vydává Good For Sumthinʼ (Cleopatra Records) a pak živák A Night On The Sunset Strip (2016).

Jako již známý kytarista hrál s Carlosem Santanou – ve Woodstocku v roce 1994 a v roce 2016, Zakkem Wyldem, který se také objevil na Good For Sumthin’, a Ericem Johnsonem, který hostoval na tomtéž albu. Hrál s Bootsy Collinsem & Robertem Randolphem a spolupracoval s Lauryn Hill.

V roce 2017 gramofirma Provogue/Mascot Label Group vydala album Middle Of The Road, které Eric popisuje jako ‘znovuzrození’ po období s alkoholem a drogami. Eric pak spolupracuje s Gary Clarkem Jr., mladými kytaristy Christonem ‘Kingfish’ Ingramem, Eugenem Galesem a Lauryn Hill, Beth Hart nebo Gov’t Mule.

Loni v únoru vydal Eric nové studiové album The Bookends (Provogue / Mascot Label Group). Vzniklo ve spolupráci s Mattem Wallacem (Maroon 5, Faith No More, The Replacements) a hostují na něm Beth Hart, Doyle Bramhall II a B. Slade.

Více informací na www.livermusic.czwww.ericgalesband.com.

Další akce připravované agenturou Liver Music:
SOUTHERN AVENUE (USA) – 21. 4. 2020 – Praha, Palác Akropolis
www.southernavenuemusic.com
Prague International Bluenight no.: 141

WALTER TROUT (USA) – 2. 5. 2020 – Praha, Lucerna Music Bar
www.waltertrout.com
Prague International Bluenight no.: 142

WILLE & THE BANDITS (UK) – 10. 5. 2020 – Praha, Zasekávák
www.willeandthebandits.com

LARKIN POE (USA) – 25. 5. 2020 – Praha, Lucerna Music Bar
www.larkinpoe.com
Prague International Bluenight no.: 144

NAHKO AND MEDICINE FOR THE PEOPLE (USA) – 17. 10. 2020 – Praha, Lucerna Music Bar
www.nahko.com
Prague International Bluenight no.: 147

BETH HART (USA) – 23. 10. 2020 – Praha O2 universum
www.bethhart.com
Prague International Bluenight no.: 145


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 601

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *